Gasilci opozarjajo, naj se pohodniki ne podajajo proti vrhovoma Krempa in Sedlo, saj bi jih lahko pri delu ovirali. Foto: PGD Kočevska Reka
Gasilci opozarjajo, naj se pohodniki ne podajajo proti vrhovoma Krempa in Sedlo, saj bi jih lahko pri delu ovirali. Foto: PGD Kočevska Reka

"Stanje na požarišču Borovec se je bistveno izboljšalo. Do zdaj sta letali opravili skupaj 22 odmetov, kar je približno 65 kubičnih metrov vode. Vsako letalo je opravilo 11 odmetov," so nekaj po 16. uri sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje.

Požar so namreč do poznega popoldneva gasili tudi z dvema letaloma air tractor, ki sta zajemala vodo v Kvarnerskem zalivu, in helikopterjem, ki je zajemal vodo v jezeru pri Kočevski Reki.

"Vremenske razmere omogočajo nadaljnje aktivnosti letal na terenu z vso potrebno intenzivnostjo, da bi požar čim prej povsem obvladali," so še dodali na upravi za zaščito in reševanje.

Požar, s katerim se gasilci ter helikopterske in letalske posadke bojujejo že četrti dan, je za zdaj omejen, so poročali v Dnevniku TV Slovenija. "Nekatera žarišča še niso dokončno sanirana," je povedal poveljnik Gasilske zveze Kočevje Igor Kalinič.

Gašenje bodo nadaljevali v nedeljo. Po informacijah gasilcev ni ogroženo nobeno naselje, so pa plameni zajeli pragozd Krokar, ki je vpisan na Unescov seznam svetovne dediščine. Gasilci opozarjajo, naj se pohodniki ne podajajo proti vrhovoma Krempa in Sedlo, saj bi jih lahko pri delu ovirali.

Požar je divjal na planini nad Bosljivo Loko v občini Osilnica, ki je na drugi strani hriba, gledajoč iz smeri Borovca, pa je natančnejšo lokacijo požara sporočil naš bralec Jože Gorše.

Gasilci pred odhodom v akcijo. Foto: PGD Kočevska Reka
Gasilci pred odhodom v akcijo. Foto: PGD Kočevska Reka
Požar blizu pragozda Krokar. Foto: PGD Kočevska Reka
Požar blizu pragozda Krokar. Foto: PGD Kočevska Reka

Požar v sredo najverjetneje zanetil udar strele

"Ponoči je bilo nad vrhovi Krokarja in Krempe videti žareč sij in dim, v vaseh je zaznati vonj po dimu. Na požarišču je požarna straža, zjutraj pa se nadaljuje gašenje. Skrb vzbujajoče je, da je za jutri napovedan močan veter in s tem bojazen, da se ogenj razširi čez greben in ogrozi vasi," so v petek pozno zvečer za MMC zapisali vaščani Borovca ter vse odgovorne opozorili na resnost položaja in pozvali k dodatni pomoči gasilcem na zahtevnem terenu.

Nad krajem Borovec je zagorelo v sredo. Kot so v četrtek sporočili s Policijske uprave Ljubljana, je požar najverjetneje zanetil udar strele. Policistom v helikopterju in na terenu ter gasilcem je uspelo pravočasno preprečiti hujši požar, ki bi lahko bil težko obvladljiv.

Požar v neposredni bližini pragozda Krokar