Foto: MMC
Foto: MMC

Policijska uprava Novo mesto je bila okoli 10.30 obveščena o sproženem strelu na osnovni šoli v Žužemberku. Kot je pojasnil vodja operativno-komunikacijskega centra PU Novo mesto Robert Perc, je 14-letni učenec v šolo prinesel pištolo kalibra 9 mm, izdelano na Hrvaškem med letoma 1990 in 1995. 14-letnik je v garderobi v družbi več učencev ustrelil v tla, ob sprožitvi pa so delci krogle, ki so se razleteli, opraskali dele 13-letnikove noge. Fanta so odpeljali na urgenco, kjer so ugotovili, da je lažje poškodovan.

Pištola naj bi bila last umrlega sorodnika 14-letnika, bila pa je v omari v opuščeni stari hiši, ki so jo policisti zdaj zapečatili. "Očitno je radovednost prignala mladostnika do tega, da je prišel do te pištole," je Pec dejal v Odmevih in pojasnil tudi, da je hiša sicer zaklenjena, a ker je v družinski lasti, očitno mladostnik ni imel težave priti do ključa.

Perc še pravi, da je šlo za značilno medvrstniško postavljanje in da niso zaznali nobenih nizkotnih namenov.

Vsi otroci so po besedah policista izredno pretreseni, predvsem pa 14-letnik, ki je pištolo prinesel. V njej je bilo sicer še deset nabojev, a se po strelu pištola ni znova repetirala.

Policija očitno neprimerno hrambo pištole še preiskuje. Orožje ni bilo prijavljeno, njegov lastnik pa naj bi bil pokojen že pet let.

V osnovni šoli odjeknil strel
Po strelu na šoli lažje poškodovan učenec

Policisti bodo izvedli izobraževalne delavnice

Perc je pohvalil hitro in učinkovito ravnanje uslužbencev osnovne šole, ki so nemudoma zavarovali orožje in pomirili učence. "Takoj smo poskrbeli za varnost, oče pa je otroka odpeljal v bolnišnico. Kolikor smo bili obveščeni, ni bilo resnih poškodb," je za TV Slovenija povedala ravnateljica šole Mija Penca Vehovec.

V šoli pa bodo policisti v prihodnjih dneh izvajali izobraževalne delavnice, da opozorijo na nevarnosti orožja in mladoletnike nekoliko pomirijo, je pojasnil Perc. V dejavnosti so se poleg kriminalistov in policistov že vključili tudi šolski svetovalni delavci in psihologi.

O dogodku sta bila obveščena dežurna preiskovalna sodnica in okrožni državni tožilec. Ogled kraja je opravila komisija sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto. Kriminalisti vodijo predkazenski postopek zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti po 314. členu kazenskega zakonika.

Orožje je potrebno hraniti tako, da je nedostopno nepooblaščenim osebam.

Šolarji ponesreči sprožili strel