Foto: TV Slovenija/zajem zaslona
Foto: TV Slovenija/zajem zaslona

Policisti so hišno preiskavo pri 62-letnem moškem opravili kmalu po dogodku. V preiskavi so našli štiri kose dolgocevnega nezakonitega orožja in večjo količino različnega streliva. Med najdenim orožjem je bila tudi sovjetska brzostrelka špagin, za katero domnevajo, da je bila uporabljena pri streljanju na policista. Gre sicer za zelo močno vojaško orožje, je v izjavi za medije povedal vodja sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto Matjaž Štern.

62-letnika policija pred tem dogodkom še ni obravnavala, prav tako ni bil kršilec cestnoprometnih predpisov. Po končani preiskavi bodo zoper njega na novomeško tožilstvo podali kazensko ovadbo za poskus umora, je povedal Štern.

Policija je predstavila tudi druge podrobnosti dogajanja v Šmarjeti pred slabim tednom dni. Tam sta popoldne policistka in policist izvajala nadzor prometa, pri tem pa sta ustavila tudi 62-letnika. Ker je preizkus alkoholiziranosti pri njem potrdil vsebnost alkohola, sta mu prepovedala nadaljnjo vožnjo. Moški je nato sam poskrbel tako za odvoz svojega vozila kot za lastni prevoz domov.

Policista sta kmalu potem končala preverjati promet, sedla sta v službeno vozilo in se nameravala odpeljati, ko je za njuno vozilo pripeljal 62-letnik, iz zadnjega dela vzel dolgocevno avtomatsko orožje in iz neposredne bližine začel streljati na policijsko vozilo. "Le prisebnosti policistov se gre zahvaliti, da sta v vzvratnem ogledalu opazila dogajanje in se sunkovito, sklonjena odpeljala s kraja dogajanja," je povedal Štern. Ob tem je pojasnil, da ni bilo časa, da bi policista streljala nazaj, prav tako za to nista imela varnega zaklona.

62-letnik se je po streljanju odpeljal domov, kjer si je skušal s strelom iz revolverja soditi sam. Hudo poškodovanega so ga doma našli policisti. Odpeljali so ga v bolnišnico, kjer je še vedno v kritičnem stanju. Na kraju streljanja v Šmarjeti so po besedah Šterna našli 22 tulcev, od česar je 20 nabojev zadelo policijsko vozilo, ki je močno poškodovano tudi v notranjosti.

Tako lažje ranjena policistka kot policist, ki jo je odnesel brez poškodb, sta trenutno še v bolniškem staležu. Po besedah Šterna jima nudijo vso zdravniško in psihološko pomoč.

Pri strelcu na policiste našli neprijavljeno orožje

Premier Golob najostreje obsoja napade na policistke in policiste

Na dogajanje se je odzval tudi premier Robert Golob, ki je najostreje obsodil napade na policistke in policiste, o katerih so poročali mediji v zadnjih dneh. Po mnenju premierja je nedopustno, da so policisti pri svojem delu deležni verbalnega in fizičnega nasilja. "Vsa nasilna dejanja so zavržna dejanja in jih kot takšna najostreje obsojam," je dejal.

Premierja tudi žalosti, da v zadnjem obdobju sliši vse več zgodb o napadih na policiste, je pa izrekel policistom hvaležnost za njihov doprinos pri zagotavljanju varnosti. "Policistke in policisti vsakodnevno s predanostjo in požrtvovalnostjo opravljajo zahtevne naloge in zagotavljajo varnost za vse prebivalke in prebivalce Slovenije, za kar sem jim izjemno hvaležen," so odziv premierja povzeli v njegovem kabinetu.

Poleg streljanja na Dolenjskem so bili policisti deležni nasilja tudi na sobotnem shodu, ki je sledil Balkanskemu anarhističnem knjižnem sejmu v Ljubljani. Udeleženci shoda so pretepli policista, ki je udeleženki pohoda poskušal preprečiti risanje grafitov po mestnem avtobusu. Policist je bil v dogodku lažje poškodovan, poškodovali pa so tudi dve službeni vozili policije.