V Beogradu je odjeknila eksplozija, medtem ko je bila v Čačku in Novem Sadu sporočilo lažno. Foto: MMC RTV SLO
V Beogradu je odjeknila eksplozija, medtem ko je bila v Čačku in Novem Sadu sporočilo lažno. Foto: MMC RTV SLO
Preplah tudi v novosadskem Mercatorju
Lažni alarm o eksploziji v Tempu

Po obvestilu ob 18.30 je v center prišla posebna ekipa kriminalistične policije, evakuirala obiskovalce in pregledala stavbo. Potrdili so, da je bil preplah lažen, saj bombe niso našli, zato so se kupci lahko vrnili v nakupovalno središče, poroča srbski B92. Policisti so stavbo zapustili okoli 20. ure.

Nadzor so zaradi zadnjih dogodkov poostrili tudi v srbskih prodajalnah Merkurja.

V petek "na tapeti" Tempo
V petek okoli 20. ure so dobili obvestilo o eksplozivu tudi v trgovskem centru Tempo v Beogradu. Center, ki je v lasti najbogatejšega Srba Miroslava Miškovića, so evakuirali, vendar pa bombe niso našli.

Ali napad na Mercator v Srbiji pomeni opozorilo Sloveniji, da naj ne podpre neodvisnega Kosova?
Vabljeni k oddaji glasu v MMC-jevi spletni anketi.

Za napadom nacionalisti?
Kot je znano, je v petek zares odjeknila eksplozija pred Mercatorjem v srbski prestolnici, ki pa ni zahtevala žrtev ali poškodovanih, temveč je povzročila le manjšo gmotno škodo. Pojavljajo se ugibanja, da naj bi za eksplozijo, ki jo je povzročilo 200 gramov plastičnega razstreliva, stalo nacionalistično gibanje Obraz. Eden izmed članov gibanja je izjavil, da bi morali vprašanje, kdo je podtaknil razstrelivo, morali postaviti slovenski vladi, saj naj bi ta poznala odgovor.

Spletna stran gibanja Obraz (stran je v cirilici)

Klic v Čačak z Nizozemske
Nato je bila srbska policija obveščena še, da je bomba podtaknjena tudi v Mercatorju v Čačku, a je bila ta napoved lažna. Policijska preiskava je pokazala, da je klic v Čačak prišel iz Nizozemske. Klicatelj, ki naj bi zahteval denar za kosovske Srbe, naj bi bil duševno moten.

Več o petkovem napadu ter slovenskih in srbskih odzivih nanj lahko izveste tukaj.

Srbski B92 pa je nato poročal, da so od dobro obveščenih virov blizu srbske veje Mercatorja izvedeli, da je prejšnji četrtek v Novem Sadu zgorel osebni avtomobil generalne direktorice Mercatorja v Srbiji, Stanke Čurović.

Srbski mediji o napadu na Mercator sicer na sploh poročajo kot o možnem političnem incidentu.

Preplah tudi v novosadskem Mercatorju
Lažni alarm o eksploziji v Tempu