Ostanke letala, ki je strmoglavilo, bodo prepeljali na Brnik. Foto: Mojca Dumančič
Ostanke letala, ki je strmoglavilo, bodo prepeljali na Brnik. Foto: Mojca Dumančič
Nesreča Predmeja
Ostanki bodo predvidoma še danes končali na Brniku. Foto: BoBo
Letalo
Identiteta umrlih v letalski nesreči bo nedvoumno potrjena prihodnji teden. Foto: Mojca Dumančič

Za četverico umrlih v letalski nesreči je bila odrejena sanitarna obdukcija, tako da bo identiteta ponesrečencev nedvoumno znana šele prihodnji teden, ko bodo v okviru obdukcije izvedeni vsi potrebni ukrepi za nedvoumno potrditev identitete, je povedal predstavnik policijske uprave Nova Gorica Dean Božnik.

Po poročanju nemške spletne strani n-tv.de, ki se sklicuje na časopis Bild, naj bi imel 38-letni ustanovitelj nemškega podjetja Unister Thomas Wagner med poletom iz Benetk proti Leipzigu pri sebi kovček, poln denarja. Točnega zneska časopis Bild ne navaja, a šlo naj bi za okrog štiri milijone evrov. Za zdaj ni jasno, zakaj naj bi imel Wagner pri sebi toliko denarja.

V letalu sta bila poleg Wagnerja in pilota še 39- in 65-letna nemška državljana, kar je po navedbah slovenske policije razvidno iz dokumentov, ki so jih našli v letalu. Njuna uradna identiteta bo sicer potrjena, ko bo končana sodna obdukcija, neuradno pa gre za Wagnerjevega partnerja v podjetju Unister, 39-letnega Oliverja Schillinga, ter 65-letnega bankirja.

Nemško podjetje Unister se ukvarja z internetnimi storitvami, Wagner pa je podjetje ustanovil še kot študent pri 23 letih. V nekaj letih je podjetje zraslo v enega največjih nemških posrednikov turističnih potovanj. Multimilijonar se je v javnosti pojavljal redko, nerad je dajal tudi intervjuje.

Ostanki na Brnik
Razbitine letala bodo danes prepeljali v hangar na Brniku, so povedali v službi za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov. V omenjeni službi so pojasnili, da je njihov glavni preiskovalec v četrtek takoj odšel na kraj nesreče, kjer je še danes. Zaradi smrti Nemca pa so v stiku tudi s pristojnim nemškim preiskovalnim uradom, s katerim bodo v preiskavi sodelovali.

Trenutno zbirajo dokazni material in podatke, kot so na primer certifikati pilota, informacije o številu ur letenja, ki jih je opravil na tem letalu, informacije o vremenskih razmerah in podobno. Nato bo sledila analiza, pričakujejo pa, da bodo imeli v 10 dneh osnovne podatke, da bodo lahko objavili osnovno poročilo. Vzporedno s strokovno poteka tudi kriminalistična preiskava.