Nekdanji direktor Teša Uroš Rotnik. Foto: BoBo
Nekdanji direktor Teša Uroš Rotnik. Foto: BoBo

Dober mesec po pritožbeni seji na celjskem višjem sodišču, ki je odločalo o primeru nekdanjega direktorja Teša Rotnika, hrvaškega poslovneža Alexandra Hrkača in nekdanje Rotnikove odvetnice Varje Holec, je senat po podatkih Večera že razsodil o pritožbi tožilstva in obrambe.

Sorodna novica Obtožnica v zadevi Teš je pravnomočna, sojenje se lahko začne

Časopis Večer je neuradno izvedel, da je senat višjega sodišča pritrdil prvostopenjskemu sodišču, da je Rotnika za očitek preprečevanja dokazov treba oprostiti. Glede očitkov, da je nekdanji prvi mož Teša pri dokazovanju svojega večmilijonskega premoženja storil kaznivo dejanje krive ovadbe, za kar je bil marca lani tudi obsojen na 20.100 evrov kazni, pa so višji sodniki odločili, da je dejanje zastaralo avgusta lani, zato so v tem delu izdali zavrnilno sodbo.
Višji sodniki so potrdili oprostilno sodbo tudi za Varjo Holec, ki jo je tožilstvo preganjalo zaradi očitka, da je pomagala pri preprečevanju dokazovanja.

Poslovnež Hrkač obsojen

Za poslovneža Hrkača, ki naj bi za Rotnika med letoma 1996 in 2003 plemenitil premoženje s certifikati, je pravnomočni sodni epilog slabši. Okrožno sodišče v Celju ga je zaradi krive izpovedbe obsodilo na pogojno kazen osem mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let, višji sodniki pa so takšno sodbo zdaj potrdili in s tem hrvaškemu poslovnežu pri nas odprli kazensko evidenco, je poročal Večer.

V sojenju na celjskem okrožnem sodišču, ki je sodbo izreklo marca lani, je specializirano državno tožilstvo Rotniku očitalo preprečitev dokazovanja in krivo ovadbo proti neznanemu storilcu, Hrkač pa je bil obtožen krive izpovedbe. Zatrjeval je namreč, da je v 90. letih prejšnjega stoletja za Rotnika kupoval delnice in certifikate na Hrvaškem ter v Bosni in Hercegovini, od koder naj bi izviralo 3,1 milijona evrov, kolikor naj bi jih leta 2003 predal Rotniku. Ta je tako skušal davčnim organom dokazati izvor premoženja.

Tožilstvo je za Rotnika zahtevalo deset mesecev zapora zaradi preprečevanja dokazovanja in 60.000 evrov denarne kazni za krivo ovadbo, za Hrkača osem mesecev zapora, za nekdanjo Rotnikovo odvetnico Varjo Holec pa zaradi očitkov o pomoči pri preprečevanju dokazovanja prav tako osem mesecev in dveletno prepoved opravljanja odvetniškega poklica.