Pot v gore naj planinci dobro načrtujejo in jo ustrezno prilagodijo razmeram, ponavljajo policisti. (Fotografija je arhivska.) Foto: PZS/Matjaž Šerkezi
Pot v gore naj planinci dobro načrtujejo in jo ustrezno prilagodijo razmeram, ponavljajo policisti. (Fotografija je arhivska.) Foto: PZS/Matjaž Šerkezi

Kot so sporočili s policijske uprave Kranj, so v sredo najprej okoli 15.34 priskočili na pomoč 30-letnemu planincu, ki mu je na poti od Jezerske Kočne proti Češki koči (občina Jezersko) pri prečenju snežišča zdrsnilo in se je poškodoval. Po zdrsu je po snežišču in kopni grapi drsel še približno 70 metrov, so navedli policisti in dodali, da je pri reševanju sodelovala ekipa helikopterske nujne medicinske pomoči z Brnika, ki je moškega prepeljala na zdravljenje.

Dobri dve uri pozneje, malo po 18. uri, so gorski policisti na pomoč priskočili 64-letnemu planincu iz Italije, ki mu je na poti od Črnega jezera proti planini Viševnik zdrsnilo in je padel ter se poškodoval. Tudi njega je na zdravljenje odpeljal helikopter.

Delovni dan pa se je za gorske policiste sklenil z reševanjem petih 22-letnih državljanov Malezije, ki so hodili iz koče pri Jezeru proti Triglavu. Po podatkih, s katerimi razpolagajo policisti, so se na pobočju Belih glav izgubili in si poti zaradi snežišča in utrujenosti niso upali nadaljevati. Na srečo se pri vzponu ni nihče poškodoval, reševalci so jih s helikopterjem prepeljali v dolino.

Ob tem gorenjski policisti znova opominjajo, da razmere v gorah ponekod še niso popolnoma poletne. Ponavljajo opozorilo, da je treba pot v gore pred odhodom skrbno načrtovati in jo prilagoditi svojim psihofizičnim sposobnostim. Planincem svetujejo, naj redno spremljajo vremensko napoved in aktualne vremenske razmere, pot pa v primeru bližajoče se teme ali svoje utrujenosti ustrezno prilagodijo.