Varuhinja poziva novinarje in urednike, naj pri poročanju o domnevnem incestu na Ptujskem poročajo v skladu z etičnimi standardi, ki zagotavljajo varstvo zasebnosti mladoletnikov. Foto: MMC RTV SLO
Varuhinja poziva novinarje in urednike, naj pri poročanju o domnevnem incestu na Ptujskem poročajo v skladu z etičnimi standardi, ki zagotavljajo varstvo zasebnosti mladoletnikov. Foto: MMC RTV SLO
Policisti in kriminalisti primer skrbno preiskujejo in obveščajo pristojno državno tožilstvo. Foto: MMC RTV SLO

"Pravica javnosti do informiranosti ne sme imeti večje teže kot pravica otrok do zasebnosti. Pri tem je treba upoštevati pravice vseh družinskih članov, ki jim nepooblaščeno objavljanje osebnih podatkov lahko zapusti trajne posledice," opozarja varuhinja.

Varuhinja obenem poziva vse pristojne organe, da sum kaznivega dejanja čim prej raziščejo in javnost na primeren način obvestijo o izsledkih preiskave. Varuhinja se zavezuje, da bo organom pregona dosledno prijavila vsako objavo osebnih podatkov otroka, ki bi imela znake kaznivega dejanja kršitve tajnosti postopka.

Policija o primeru molči
V zvezi s sumom kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost neimenovane 15-letnice iz Štajerske in še nekaterih drugih kaznivih dejanj so za MMC s Policijske uprave Maribor sporočili, da nam lahko potrdijo le, "da ga obravnava Policijska uprava Maribor".

Bartolo Lampret, policijski inšpektor, sicer še pravi: "Več podatkov vam zaradi interesa nadaljnjih kriminalističnih postopkov, zaščite mladoletnih in drugih oškodovancev ter občutljivosti kriminalistične preiskave ne moremo posredovati. Kriminalistična preiskava intenzivno poteka, o vseh ugotovitvah je sproti obveščeno pristojno državno tožilstvo, ki usmerja predkazenski postopek."

Nekaj vprašanj v zvezi z domnevnim krvoskrunstvom smo naslovili tudi na ptujski center za socialno delo, kjer pa pravijo, da na naša vprašanja ne morejo odgovoriti.

15-letnica v porodnišnici, oče v priporu
Kot smo že poročali, so v mariborsko porodnišnico v sredo sprejeli 15-letno dekle iz okolice Ptuja, ki je imelo popadke. Očeta najstnice so policisti že v soboto priprli zaradi suma spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let. Na mariborskem centru za socialno delo pravijo, da so bili o nosečnosti in spolnemu napadu obveščeni preteklo sredo. Takoj so se povezali s policisti in v soboto so očeta že pridržali.

T. K.