Anton Krkovič je na prvi stopnji uspel s tožbo proti Peinkiherju, zdaj pa je višje sodišče sodbo okrožnega sodišča razveljavilo. Foto: BoBo
Anton Krkovič je na prvi stopnji uspel s tožbo proti Peinkiherju, zdaj pa je višje sodišče sodbo okrožnega sodišča razveljavilo. Foto: BoBo

Upokojeni brigadir Anton Krkovič je tožbo zoper Antona Peinkiherja vložil zaradi več zapisov v časopisih Delo in Dnevnik, na portalu MMC RTV Slovenija in izjav v intervjuju, objavljenem v Delu. Menil je, da ga je Peinkiher med drugim obtoževal nesposobnosti in kaznivih dejanj, organizirane prodaje orožja, ovajanja nedolžnih ljudi in nepotrebne sestrelitve helikopterja nad Ljubljano v osamosvojitveni vojni.

Sorodna novica Sodišče odločilo, da se mora Peinkiher opravičiti Krkoviču

Krkovič je v tožbi trdil, da gre za neresnične, žaljive in zaničljive trditve, zaradi katerih je bil porušen njegov duševni mir ter razžaljena njegova čast in dobro ime, okrožno sodišče pa mu je večinoma pritrdilo. Menilo je, da Peinkiher ni dokazal resničnosti svojih trditev oziroma ni dokazal, da je imel zadostno podlago verjeti v njihovo resničnost.

Peinkiherju je sodišče zato naložilo, da mora svoje izjave preklicati in se opravičiti ter Krkoviču plačati 7250 evrov odškodnine.

Višje sodišče: Krkovič bi moral biti zaradi svoje funkcije bolj pripravljen na kritične besede

Zdaj pa je višje sodišče sodbo razveljavilo, saj je menilo, da je prvostopenjsko sodišče pri presojanju dalo absolutno prednost varstvu Krkovičevih osebnostnih pravic in zasebnosti, hkrati pa spregledalo, da so obstajale okoliščine, ki so opravičevale poseg v njegovo zasebnost. Ob tem je opozorilo, da je imel Krkovič v času, na katerega so se nanašale izjave, kot poveljnik specialne brigade Moris visoko vojaško funkcijo, zaradi česar mora biti v večji meri pripravljen na kritične besede.

Višje sodišče je ugotovilo tudi kršitev zakona o pravdnem postopku, med drugim, da sodišče ni sledilo Peinkiherjevemu predlogu za zaslišanje nekaterih prič in za izvedbo nekaterih dokazov. Niso pa višji sodniki ugodili predlogu, naj novo sojenje izvede drug sodnik.