Voduškova je bila na leto dni zapora obsojena zaradi povzročitve hude prometne nesreče leta 2008 v Sarajevu. Foto: MMC RTV SLO
Voduškova je bila na leto dni zapora obsojena zaradi povzročitve hude prometne nesreče leta 2008 v Sarajevu. Foto: MMC RTV SLO

Voduškova je bila na leto dni zapora obsojena zaradi povzročitve hude prometne nesreče leta 2008 v Sarajevu, ko je bila veleposlanica naše države. Voduškova je po ugotovitvah tožilstva vozila pod vplivom alkohola prevozila rdečo luč na semaforju in trčila v vozilo domačina Nijaza Zorlaka, ki je bil v nesreči hudo poškodovan.

Poleg zaporne kazni so Voduškovi za šest mesecev odvzeli vozniško dovoljenje. Nekdanja veleposlanica se je na sodbo pritožila, a je vrhovno sodišče njeno pritožbo zavrnilo. V zaporu bi se morala zglasiti danes.

Prosila za polletni odlog
Voduškova je sicer zaprosila za šestmesečni odlog kazni, kar je utemeljevala z obveznostmi pri delu veleposlanice na zunanjem ministrstvu. Sodišče je njene navedbe preverilo na ministrstvu za zunanje zadeve in njeni prošnji ugodilo le delno. Začetek prestajanja kazni so odložili za le mesec dni, so sporočili z Okrožnega sodišča v Ljubljani.

Po nesreči burni odzivi in odpoklic
Omenjena nesreča se je zgodila leta 2008, le nekaj ur pred obiskom takratnega predsednika države Danila Türka v Bosni in Hercegovini. Dogodek je vzbudil veliko pozornosti, Voduškovo so kmalu iz Sarajeva poklicali na posvetovanje v Ljubljano, decembra istega leta pa jo je predsednik države odpoklical z mesta veleposlanice.