Foto: GRZS
Foto: GRZS

Na letošnjo velikonočno nedeljo, 9. aprila, se je sedem planincev po Župančičevi grapi, ki velja za alpinističen vzpon, v neugodnih vremenskih razmerah odpravilo na 2332 metrov visoko Malo Mojstrovko. Tik pred izstopom iz smeri se je sprožil snežni plaz, pet jih je odnesel po grapi približno 150 višinskih metrov, tako da so se ustavili na približno 1800 metrov nadmorske višine, nihče pa ni bil zasut.

V reševalni akciji, ki je trajala okoli sedem ur, je sodelovalo 53 gorskih reševalcev iz sedmih društev. Reševanje je potekalo v slabih vremenskih razmerah, helikopterja pa zaradi megle, vetra, dežja oz. snežnih padavin praktično nista mogla posredovati.

Kriminalisti Policijske uprave Nova Gorica so končali preiskavo in zoper eno fizično osebo zaradi kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti podali kazensko ovadbo. Po poročanju Žurnala 24 naj bi šlo za vodnika. Kazensko ovadbo bodo podali tudi zoper pravno osebo oziroma zoper Športno društvo Jeti iz Škofje Loke, poroča portal. Športno društvo naj ne bi imelo ustrezne licence za vodenje po zahtevnem terenu. Po zakonu bi morali planince voditi poklicni gorski vodniki Združenja gorskih vodnikov Slovenije z mednarodno licenco.

V Planinski zvezi Slovenije so po nesreči poudarili pomen usposobljenosti pri vodenju v gorah. Manj izkušeni planinci se morajo gorskega vzpona lotiti z veliko odgovornosti, znanjem uporabe zimske opreme ter pod vodstvom licenciranih vodnikov z ustreznimi znanji in izkušnjami, so poudarili. Tudi v Združenju gorskih vodnikov Slovenije so opozorili na nepravilnosti na področju komercialnega gorskega vodništva.