Anhidrid ocetna kislina se uporablja pri predelavi morfina v heroin. Foto: EPA
Anhidrid ocetna kislina se uporablja pri predelavi morfina v heroin. Foto: EPA

Slovenski kriminalisti so preiskavo začeli decembra lani, potem ko je bil aretiran 53-letni Slovenec, ki živi v Turčiji. Aretirani se je ukvarjal z avtoprevozništvom in je bil v Turčiji aretiran zaradi tihotapljenja 4.900 litrov anhidrid ocetne kisline, ki se uporablja pri predelavi morfina v heroin.

Povezala sta se z mednarodno kriminalno združbo
Odkrili so, da naj bi 50- in 53-letnik lani poleti vzpostavila stik s člani mednarodne kriminalne združbe in po njihovih navodilih organizirala tihotapljenje. Najprej sta organizirala nakup predhodnih sestavin, pretočne črpalke, potem pa dajala navodila za pretakanje, lažno etiketiranje in pridobivanje izvozne deklaracije, so ugotovili kriminalisti.

Novembra lani sta oba s tovornim vozilom odpotovala v Turčijo. Ob prihodu v Istanbul so jima turški varnostni organi odvzeli prostost in zasegli tihotapljeno snov. Moška sta anhidridno ocetno kislino prevažala v 25-litrskih plastenkah, na katerih so bile oznake, da gre za destilirno vodo. Nemec je bil zaradi pomanjkanja dokazov izpuščen, Slovenec pa je bil v Turčiji kazensko ovaden in obsojen na zaporno kazen treh let in štirih mesecev.

Franci Zelenko v Turčiji obsojen na 10 let zapora
Sicer pa je javnosti znan tudi primer Francija Zelenka, ki so ga zaradi prevažanja 13 ton anhidrid ocetne kisline v Turčiji aretirali marca leta 2007 in ga lani obsodili na 10 let zapora. Naložili so mu tudi plačilo 50.000 evrov globe. Vse od aretacije si njegova hči prizadeva, da bi ga zaradi zdravstvenega stanja vsaj premestili v Slovenijo, za premestitev pa se je ob novembrskem obisku v Turčiji zavzel tudi minister za pravosodje Aleš Zalar.