Dekleta so morala poleg plesa ponujati tudi spolne usluge. Foto: EPA
Dekleta so morala poleg plesa ponujati tudi spolne usluge. Foto: EPA
Rezultati policijske akcije kažejo, da je prostitucija v Sloveniji precej razširjena. Foto: RTV SLO
Policija prijela zvodnike

Policija je v prvih 11 mesecih letos obravnavala tri primere trgovine z ljudmi in 17 primerov zlorabe prostitucije, od katerih bi v 8 primerih lahko šlo za organizirano kriminaliteto.

Poleg spolnega izkoriščanja so policisti obravnavali tudi primere izkoriščanja z vabljenjem oškodovank v državo s pretvezo o zaposlitvi, nato pa so bile tujke prisiljene v izvrševanje kaznivih dejanj. Policija je ugotovila, da je bilo 20 žensk oškodovanih zaradi kaznivih dejanj zlorabe prostitucije, 9 pa zaradi trgovine z ljudmi.

Posebej zaskrbljujoče je tudi dejstvo, da oškodovanke ne prihajajo le iz držav iz neposredne soseščine EU-ja, ampak so žrtve trgovine z ljudmi tudi državljanke Slovaške, ki je članica Unije.

Najdeni združbi v Kranju in Novem mestu
Policija je na okrožni državni tožilstvi v Kranju in Novem mestu zaradi zvodništva podala kazenske ovadbe zoper skupno 11 ljudi.

49-letni moški in 72-letna ženska sta v Kranju osumljena nezakonite trgovine z ljudmi in posredovanja spolnih uslug, ki naj bi jih izvajalo najmanj 7 deklet iz Kolumbije in Moldavije. Dekletom naj bi odvzela potne liste, s čimer sta jim omejila gibanje, s posredovanjem spolnih uslug pa naj bi si protizakonito prislužila več milijonov tolarjev.

V Novem mestu je bilo zaradi istih razlogov ovadenih 9 ljudi, ki naj bi v prostitucijo prisilili 6 državljank Slovaške. Prostost je bila odvzeta štirim osebam, za katere obstajajo utemeljeni sumi, da so kot člani kriminalne združbe izkoriščali in priseljevali v prostitucijo več državljank Slovaške. Združba je delovala tudi na območjih Maribora, Ljubljane, Kopra in Nove Gorice, vodil pa naj bi jo slovenski državljan.

Ovadenim skladno s členom 387.a kazenskega zakonika grozi od 1 leta do 10 let zapora.

Policija prijela zvodnike