V odstotkih se je najbolj - in sicer za 164 odstotkov - podražila odprava pošiljke na nov naslov. Foto: RTV SLO
V odstotkih se je najbolj - in sicer za 164 odstotkov - podražila odprava pošiljke na nov naslov. Foto: RTV SLO

Ne govorimo o podražitvah v trgovini, ampak o posameznih podražitvah.

Breda Kutin
Med bankami izstopa NKBM, saj je podražil storitve po marcu 2006, medtem ko so druge banke v tem obdobju ohranjale vzpostavljene cene. Foto: RTV SLO
Skodelica kave
ZPS ugotavlja, da je šlo pri cenah kave v Ljubljani le za posamezne podražitve; zaenkrat še to še ne dogaja povsod. Foto: EPA
Največje podražitve izdelkov in storitev

ZPS je tako pripravil črno listo, ki je razdeljena na rdečo (podražitve nad 10 odstotkov) in rumeno (podražitve med 6 in 10 odstotkov) listo izdelkov in storitev. Do zdaj so bile podražitve opažene predvsem v storitvenem sektorju (bančni sektor, parkirnine, kinovstopnice), medtem ko so jih v trgovini opazili manj.

Nekatere storitve kljub podražitvi še vedno poceni
Največjo podražitev predstavlja za 164 odstotkov dražja odprava poštne pošiljke na nov naslov. Na Pošti so za ZPS pojasnili, da se je povprečno število preposlanih pošiljk v zadnjem letu močno povečalo. S 100-odstotno podražitvijo deseturnega parkiranja sledi Parkirna hiša Trdinova, za 85,4 odstotka pa se je podražilo slikanje zobovja v Zdravstvenem domu Krško. Vendar na ZPS opozarjajo, da je prav ta storitev kljub znatni podražitvi v primerjavi s podobnimi storitvami še vedno med cenejšimi.

Zaokroževanje na 99 evrocentov
Med podražitvami nad 10 odstotki se pojavljajo še druge podražitve parkiranja, kave, kinovstopnic in Mobitelovih storitev. Prav pri slednjih dveh ZPS opozarja, da je šlo za značilno podražitev zaradi uvedbe evra. Kinovstopnica v Celju se je po besedah predsednice ZPS-ja Brede Kutin povišala s 1.000 na 1.006 tolarjev oziroma lepo zaokroženih 4,20 evra. Nekatere Mobitelove storitve (naročnina na Itak paket, SOS-paket, Penzion plus paket) pa so se kljub zagotovilom, ki jih je operater dal novembra, češ da se cene ne bodo spremenile za več kot odstotek, podražile za 10,60 odstotka. V evrih boste za te pakete plačali 5,99 evra (1.435 tolarjev).

Banke večinoma dražile do marca 2006
Banke so večinoma svoje storitve podražile na začetku leta 2006 in se tako izognile spremljanju cen v okviru preverjanja podražitev zaradi evra. Rekorder med njimi pa je NKBM, ki je decembra za plačilni nalog na bančnem okencu zaračunal 63 odstotkov več kot marca, za plačilni nalog prek spleta pa kar 116 odstotkov več kot marca.

Konec leta pa so nekatere banke (NKBM, Abanka Vipa in Gorenjska banka) tudi podražile nadomestilo za dvig na bankomatu drugih bank.

V trgovinah le posamezni ekscesi
Glede razburjenja trgovcev ZPS poudarja, da preverjajo podražitve posameznih izdelkov. Pri seznamu podražitev blaga izpostavljajo podražitev zmrznjenega krompirčka. V Sparu, Hardiiju in Hoferju nove cene pojasnjujejo z dvigom cen dobavitelja. Tudi pri višjih cenah preostalih izdelkov trgovci opozarjajo, da je do njih prišlo zaradi dviga cen osnovnih surovin oziroma zato, ker je izdelek podražil dobavitelj.

Nadzora še ni konec
Zveza potrošnikov je podražitve pridobila tako s posebnimi akcijami spremljanja cen kot tudi v okviru projekta Pricewatch in z obvestili porabnikov. Vse podražitve, ki so jih objavili, so preverili. "Podatki, ki jih imamo, so pravi, " je dejala Breda Kutin. Poleg dražitev so objavili so tudi obrazložitve posameznih ponudnikov izdelkov in storitev za višanje cen.

Na Zvezi potrošnikov ocenjujejo, da so dosedanji rezultati spremljanja cen pozitivni. Opažajo, da so ljudje bolj osveščeni in spremljajo ter sporočajo podražitve. Na dan dobijo približno 50 klicev oz. obvestil o morebitnih kršitvah. ZPS bo še naprej spremljala gibanje cen in vabi porabnike, da svoje ugotovitve sporočijo prek potrošnikovega telefona ali pa spletne strani Evropotrošnik.

Ne govorimo o podražitvah v trgovini, ampak o posameznih podražitvah.

Breda Kutin
Največje podražitve izdelkov in storitev