Mnogi menijo, da je pri nas strah pred drastičnimi podražitvami odveč, kar gre verjeti, majhnim podražitvam pa se vseeno ne bomo izognili. Foto: EPA
Mnogi menijo, da je pri nas strah pred drastičnimi podražitvami odveč, kar gre verjeti, majhnim podražitvam pa se vseeno ne bomo izognili. Foto: EPA

Pravila zaokroževanja so ves čas enaka ne glede na to, po katerem tečaju se preračunavajo cene.

Cene so pod drobnogledom Zveze potrošnikov Slovenije vsake tri mesece.

Dvojno označevanje
Dvojno označevanje cen nam bo v pomoč še šest mesecev po uvedbi evra. Foto: RTV SLO
Boste res preračunavali s kalkulatorjem? Foto: European Community
Kava s smetano
Podražitve se po pričakovanjih ne bodo poznale pri velikih nakupih, ampak pri majhnih, kot je na primer vaša najljubša kava. Foto: RTV SLO

Pojavlja se bojazen, da bo uvajanje evra spremljalo tudi neupravičeno zaokroževanja cen. Da bi bilo takšnih primerov čim manj, naj bi se v spremljanje cen vključili tudi kupci in opozarjali na morebitno izkoriščanje evra za dviganje cen s strani trgovcev.

Ko vas bodo predragi nakupi zaradi neupravičenega zaokroževanja tako razjezili, da boste trgovca prijavili, imate več možnosti. V primeru, da je cena iz tolarjev v evre preračuna napačno, se lahko obrnete na tržni inšpektorat, ki deluje v sklopu ministrstva za gospodarstvo. Inšpektorat ima v pristojnosti nadzor nad izvajanjem zakonodaje s področja cen. Skrbi tudi za nadzor nad izvajanjem zakonodaje s področja varstva porabnikov, varnosti proizvodov, trgovine, gostinstva, obrti, storitev in turizma.

Posebni obrazci, evrotelefoni, e-pošta ...
Verjetno najbolj preprosto je, da se na njih obrnete prek e-pošte (gp.tirs@gov.si), lahko jih tudi pokličete na telefon 01/280-8700. Na voljo so tudi posebni obrazci na spletni strani te službe, in sicer lahko oddate prijavo kršitve predpisov ali pa zaprosite za pomoč. Tržni inšpektorat sproži nato inšpekcijski postopek. O sodni praksi v teh primerih si lahko več preberete tukaj.

Druga možnost je Zveza potrošnikov Slovenije. Ta je pripravila posebno spletno mesto, na katerem obveščajo porabnike o dogajanju v zvezi z evrom, na njih pa najdete možnosti o tem, kako prijaviti kršitev zaokroževanja, lahko pa si preberete tudi objave podražitev, ki se bodo pojavile, tako da boste seznanjeni s tem, kateremu "nepoštenemu" trgovcu se je treba izogniti. Tudi na ZPS so pripravili posebne obrazce, prek katerih lahko sporočite, ko opazite neupravičene podražitve oziroma zaokroževanja.

Na ZPS-ju se ukvarjajo tudi s sprotnim spremljanjem sprememb cen (t. i. price watch) pred uvedbo evra, med njo in po njej. Pri tem sodelujejo z Mednarodnim inštitutom za potrošniške raziskave, finančna sredstva za izvedbo pa je prispeval Urad RS za varstvo potrošnikov. V svojo oceno so vključili cene 104 različnih vrst izdelkov in storitev na 332 popisnih mestih v 12 regijah. Cene so pod drobnogledom vsake tri mesece. Neposredno lahko z ZPS-jem tudi prek e-pošte (evropotrosnik@zps.si), na voljo pa je tudi brezplačni "Potrošnikov evrotelefon" (080-8022), ki je je odprt ob ponedeljkih, sredah in petkih, med 8. in 12. uro. Na njem so na voljo strokovnjaki, zastavljate pa lahko vprašanja s področja zakonodaje in predpisov, ki urejajo to področje, in seveda pa lahko sporočate tudi nepravilnosti, ki ste jih opazili.

Napotki za pravilno zaokroževanje
Na koncu si na kratko poglejmo še pravila o zaokroževanju. Od 1. marca 2006 pa do določitve tečaja zamenjave se zneski informativno preračunavajo po centralnem tečaju (1 € = 239,640 SIT). Po določitvi nepreklicnega tečaja zamenjave bo določen tečaj za en evro. Tečaj zamenjave se pri preračunavanju ne zaokrožuje ali krajša in se uporablja za preračunavanje med enoto evra in enoto tolarja v obe smeri.

Pravila zaokroževanja so ves čas enaka, ne glede na to, po katerem tečaju se preračunavajo cene. Pri zaokroževanju se denarni zneski v evrih zaokrožajo navzgor ali navzdol na najbližji cent. Če je rezultat preračunavanja znesek, ki je točno na sredini, se zaokroži navzgor.

Primer:
1. zgled:
Če je število tretjega decimalnega mesta manjše od pet, se znesek v evrih zaokroži navzdol (npr. 24,784 EUR postane 24,78 EUR).
2. zgled:
Če je število tretjega decimalnega mesta pet ali več, se znesek v evrih zaokroži navzgor
(npr. 24,785 EUR postane 24,79 EUR).

Zaokroževanje pri preračunavanju na podlagi centralnega tečaja:
1. zgled:
500 SIT = 500 : 239,640 = 2,0864… -> 2,09 EUR (ker je število tretjega decimalnega mesta pet ali več, se znesek v evrih zaokroži navzgor)
2. zgled:
1000 SIT = 1000 : 239,640 = 4,1729… -> 4,17 EUR (ker je število tretjega decimalnega mesta manjše kot pet, se znesek v evrih zaokroži navzdol).

Mitja Kandare

Pravila zaokroževanja so ves čas enaka ne glede na to, po katerem tečaju se preračunavajo cene.

Cene so pod drobnogledom Zveze potrošnikov Slovenije vsake tri mesece.