Edi Rama in Peter Szijjarto. Foto: Reuters
Edi Rama in Peter Szijjarto. Foto: Reuters

"Trenutki, ki smo jih doživeli v zadnji uri in pol, so zgodovinski. Odprli smo namreč prvi sklop pogajalskih poglavij, kar pomeni, da so se začela vsebinska pogajanja," je na novinarski konferenci po medvladni konferenci z Albanijo v Luxembourgu povedal madžarski zunanji minister Szijjarto, čigar država trenutno predseduje Svetu EU-ja.

Da gre za zgodovinski mejnik tako za Albanijo kot tudi za EU, je poudaril tudi albanski premier Rama. Ob tem se je Madžarski, vsem drugim članicam EU-ja in odhajajočemu evropskemu komisarju za širitev Oliverju Varhelyiju zahvalil za podporo.

Szijjarto in Varhelyi sta poudarila, da si je Albanija začetek vsebinskih pogovorov zaslužila, saj je sprejela potrebne ukrepe. Komisar je izrazil upanje, da bo Tirana še naprej izvajala vse potrebno za pridružitev Uniji. Po njegovem mnenju se lahko pripravi na vstop v EU do leta 2029, ko se bo prihodnji Evropski komisiji iztekel mandat.

"Danes smo tu, ker smo izpolnili vse pogoje za začetek nove faze pogajanj. Ostajamo odločeni, da bomo izpolnili tudi vse nadaljnje obveznosti," je zagotovil Rama.

Tirana in Bruselj sta danes odprla sklop poglavij, vezanih na vladavino prava. Ta sklop vključuje poglavja o pravosodju in temeljnih pravicah, javnem naročanju, statistiki, finančnem nadzoru ter človekovih pravicah, svobodi in varnosti, pa tudi področje delovanja demokratičnih institucij, reformo javne uprave ter gospodarska merila.

Prvi sklop je ključen, saj se z njim pogajanja začnejo in končajo. Preostalih pet sklopov se medtem nanaša na notranji trg; konkurenčnost in vključujočo rast; zeleni načrt in trajnostno povezljivost; vire, kmetijstvo in kohezijo ter zunanje odnose.

Albanija je sicer pristopna pogajanja po več letih čakanja uradno začela julija 2022 skupaj s Severno Makedonijo. Ta bo morala na začetek vsebinskih pogajanj še počakati, saj v ustavo še ni vpisala bolgarske manjšine, kar je eden od pogojev Sofije za podporo odprtju prvega sklopa v pogajanjih s Skopjem. Tako so države članice tudi ločile pristopna procesa Tirane in Skopja, ki sta doslej skupaj napredovala na poti v EU.

Albanija začela pristopna pogajanja z EU-jem