Tanja Fajon in Igli Hasani. Foto: MZEZ
Tanja Fajon in Igli Hasani. Foto: MZEZ

"Slovenija je prijateljica Albanije, odnosi so tradicionalno pozitivni. Obstaja veliko priložnosti za nadaljnje sodelovanje, zlasti na področju gospodarstva, izobraževanja in turizma. Kot odločna podpornica širitve Evropske unije Slovenija upa, da bo Albanija lahko čim prej odprla prvi pogajalski sveženj," je na srečanju z albanskim zunanjim ministrom Hasanijem dejala ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon.

Pred tem je na omrežju X zapisala tudi, da ji je v čast, da lahko nagovori diplomatsko konferenco veleposlanikov Albanije in državo spodbudi, naj izkoristi zagon za širitev Evroske unije. Tanja Fajon se bo sicer danes sestala tudi s predsednikom Albanije Bajramom Begajem, premierjem Edijem Ramo in predsednico parlamenta Eliso Spiropali.

Namen obiska je krepitev dobrih političnih odnosov in vsestranskega sodelovanja med državama. Obisk bo tudi priložnost za seznanitev z notranjepolitičnimi razmerami v Albaniji in pričakovanji v zvezi s pogajalskim procesom z EU-jem, je sporočilo zunanje ministrstvo.

Slovenija je odločna podpornica Albanije na njeni evropski poti. Vztrajno si prizadeva za začetek pristopnih pogajanj. Januarja je denimo skupaj z Nemčijo predstavila predlog o uporabi kvalificirane večine pri odpiranju pogajalskih sklopov, kar bi lahko pospešilo pristopna pogajanja.

Sodelovanje na gospodarskem področju med Slovenijo in Albanijo je sicer relativno skromno. Lani je obseg blagovne menjave znašal okoli 104,7 milijona evrov, priložnosti za krepitev sodelovanja pa so predvsem v turizmu in kmetijstvu.

Slovenija je Albaniji v okviru razvojnega sodelovanja v zadnjih petih letih namenila 1,3 milijona evrov pomoči. Tanja Fajon si bo med obiskom ogledala tudi center za poklicno izobraževanje in usposabljanje za varno hrano, ki je bil vzpostavljen tudi s slovensko pomočjo.

Za albansko članstvo več ovir, Bruselj zahteva napredek na več področjih

Na začetku leta je Slovenija skupaj z Nemčijo predstavila tudi predlog o uporabi kvalificirane večine pri odpiranju pogajalskih sklopov, kar bi lahko pospešilo pristopna pogajanja. Na zadnjem vrhu Unije in Zahodnega Balkana v Tirani je evropska stran med drugim predstavila 6-milijardni načrt za rast regije, v zameno pa pričakuje hitrejše reforme. V Bruslju si želijo več napredka, ko gre za pravosodje, stabilnost in neodvisnost institucij, vladavino prava, svobodo medijev.

Ovira pa bi lahko bilo tudi poslabšanje odnosov z Grčijo, potem ko so v Himari, albanski občini, kjer živijo etnični Grki, zaradi kupovanja glasov obsodili in zaprli župana Fredija Belerija, ki je nato iz zapora postal grški evropski poslanec. Albanski parlament je Grčijo pred dobrim mescem tudi pozval, naj končno odpravi 84 let star zakon o razglasitvi vojnega stanja, je poročal Anžin.

Prihodnje leto bodo v Albaniji tudi parlamentarne volitve. Vladajoči socialisti Edija Rame z opozicijo, ki pogosto protestira proti avtokratskemu vodenju, eden od voditeljev Sali Berisha pa je zaradi obtožb o korupciji v hišnem priporu, ne sodelujejo.