62-letnega Lojzeta Peterleta čaka odgovorna naloga v Nigeriji, kjer se ob napovedanih volitvah bojijo predvsem medverskega in medetičnega nasilja. Foto: EPA
62-letnega Lojzeta Peterleta čaka odgovorna naloga v Nigeriji, kjer se ob napovedanih volitvah bojijo predvsem medverskega in medetičnega nasilja. Foto: EPA
Nacilje v mestu Jos, december 2010
V Nigeriji pogosto izbruhnejo ostri in nasilni spori, še posebej v krajih, kjer se stikata muslimanski sever in krščansko-animistični jug. Foto: Reuters

V Nigeriji, največji in najpomembnejši državi zahodne Afrike, je letošnji april izredno pomemben za nadaljnji politični razvoj države. V tem mesecu bodo v 150-milijonski državi potekale kar tri vrste volitev: 2. aprila bodo Nigerijci volili predstavnike v državni zbor (National Assembly), 9. aprila bodo potekale predsedniške volitve, 16. aprila pa še volitve za guvernerja in v deželne zbore (State houses elections).

Na povabilo zvezne nigerijske vlade, da Evropska unija spremlja razvoj tamkajšnjih volitev v skladu z domačo in mednarodno zakonodajo, je Ashtonova za vodjo opazovalne misije imenovala priznanega slovenskega poslanca v Evropskem parlamentu.

Volitve za mirnejšo prihodnost
Peterle je zahtevno nalogo z veseljem sprejel in ob tem povedal: "Zame je to velik privilegij, da lahko vodim opazovalno misijo celotne Evropske unije v Nigeriji. Upam, da bodo aprilske volitve vodile v mirnejšo prihodnost te države. Pomembno je, da lahko državljani izvajajo volilno pravico in da je kandidatom za volitve omogočena demokratična kampanja."

Evropska opazovalna misija bo uradno odpravo v Nigeriji začela 9. marca prihodnji teden. Sestavljalo jo bo več kot 120 opazovalcev iz 27 držav članic EZ ter Norveške in Švice, ki bo nigerijske volitve spremljajo pred in med njimi ter po njih. Ob tem so predvidena številna srečanja s tamkajšnjo vlado, z volilnimi kandidati in tudi predstavniki političnih strank, civilne družbe in medijev.

Bogate izkušnje z opazovanjem volitev
Lojze Peterle
je bil za vodjo opazovalne misije v Nigeriji izbran tudi zaradi preteklih izkušenj pri spremljanje volitev v Aziji. Evropski parlament ga je leta 2008 imenoval za člana opazovalne delegacije za spremljanje predsedniških volitev v Azerbajdžanu, leto pozneje za spremljanje parlamentarnih volitev v Kambodži, lani pa je bil tudi član opazovalne misije na predsedniških volitvah v Ukrajini.