V zvezi z davčnimi temami, ki so na dnevnem redu, pa je Bajuk dejal, da mora slovensko predsedstvo predvsem zagotoviti odprto in resno razprav, saj ta vprašanja posegajo v določene pravice in pričakovanja vseh držav članic EU-ja. Foto: www.eu2008.si
V zvezi z davčnimi temami, ki so na dnevnem redu, pa je Bajuk dejal, da mora slovensko predsedstvo predvsem zagotoviti odprto in resno razprav, saj ta vprašanja posegajo v določene pravice in pričakovanja vseh držav članic EU-ja. Foto: www.eu2008.si
Evri in dolarji
Ministri držav, ki imajo evro, so v ponedeljek izrazili zaskrbljenost zaradi visoke vrednosti evra v primerjavi z dolarjem. Foto: EPA
Finančni ministri EU-ja
Ministri bodo govorili tudi o davčnih vprašanjih in o davčnih utajah, ki so se izvajale prek bančnih računov v Liechtensteinu. Foto: EPA

Evropski ministri Sloveniji priporočajo, da še izboljša proračunski položaj, omeji inflacijo in izboljša dolgoročno vzdržnost javnih financ. Priporočila je predlagala Evropska komisija.

Tri priporočila Sloveniji
Prvo priporočilo ministrov pravi, naj si Slovenija na podlagi verjetno boljšega rezultata od pričakovanega leta 2007 prizadeva, da bo proračunski položaj leta 2008 in pozneje boljši od načrtovanega v programu, in se tako izogne procikličnim politikam.

Slovenija naj bila pripravljena sprejeti nadaljnje ukrepe za omejitev inflacijskih pritiskov, pri čemer naj priporočeno fiskalno naravnanost dopolni z ustrezno politiko plač, trga dela in konkurenčno politiko, pravi drugo priporočilo.

V tretjem priporočilu pa finančni ministri Slovenijo pozivajo k izboljšanju dolgoročne vzdržnosti javnih financ, zlasti z nadaljnjim izvajanjem reform pokojninskega sistema, ob upoštevanju načrtovanega povišanja dohodkov v zvezi s staranjem prebivalstva.

Bajuk: Inflacija vedno predmet določenih težav
Andrej Bajuk je še dejal, da mora Slovenija voditi zelo zmerno politiko plač, ki ne sme preseči stopnje produktivnosti. Opozorilo o dolgoročni stabilnosti javnofinančnega sistema pa so po Bajukovem mnenju povezano z nizko rodnostjo. To so vprašanja, ki jih mora slovenska družba zagotovo rešiti, torej, kako bomo zagotovili, da bo naš kapitalski trg deloval normalno in dejansko tudi omogočal, da bomo mladi generaciji lahko svetovali, da morajo svoje lastno varčevanje usmerjati v pozna leta svojega življenja, je dejal Bajuk.

Glede inflacije, ki je po Bajukovih besedah vedno predmet določenih težav, moramo na slovenskem trgu zagotoviti predvsem večjo konkurenčnost. Dodal je, da dobro vemo, da so se cene hrane pri nas prevedle v v še enkrat višje cene kot drugod.

Ministri zaskrbljeni zaradi visoke vrednosti evra
Ministri držav, ki imajo evro, pa so v ponedeljek izrazili zaskrbljenost zaradi visoke vrednosti evra v primerjavi z dolarjem.

Nad zahtevami Nemčije, da bi zaradi zadnjih odkritih davčnih utaj razširili veljavnost pravil o izmenjavi informacij med davčnimi oblastmi tudi na Švico, Liechtenstein, Andoro in Monako, pa ni navdušen luksemburški premier Jean-Claude Juncker. Luksemburg namreč poleg Avstrije in Belgije slovi kor država, ki nerada izda informacije o varčevalcih v svojih bankah.

Priprava na nov cikel lizbonske strategije
Na srečanju bodo ministri precej časa namenili tudi pripravam na spomladanski Evropski svet, na katerem se bo potrjeval nov triletni cikel lizbonske strategije. Govorili pa bodo tudi o imenovanju novega direktorja Evropske banke za obnovo in razvoj (ERBD).