Barroso je za svoj govor požel aplavz poslancev, z njim pa se strinjajo vse poslanske skupine. Foto: EPA
Barroso je za svoj govor požel aplavz poslancev, z njim pa se strinjajo vse poslanske skupine. Foto: EPA

Poslanci Evropskega parlamenta na zasedanju pred četrtkovim vrhom EU-ja razpravljajo o pripravah nanj, predvsem pa o morebitnem podaljšanju obdobja premisleka o skupni ustavi. Barroso, ki poziva k hitri rešitvi tega vprašanja, je zagotovil, da se komisija odločno zavzema za vrednote, načela in vsebino ustavne pogodbe, brez katere Evropa po njegovem mnenju ne more obstajati, opozoril pa je tudi na vse preveč pesimizma glede prihodnosti Evrope.

Poslance bo po letu dni, odkar sta Francija in Nizozemska zavrnili sprejem evropske ustavne pogodbe, nagovoril še predsedujoči Uniji avstrijski kancler Wolfgang Schüssel. Poslanci Evropskega parlamenta naj bi na današnjem zasedanju razpravljali tudi o možnostih širitve Unije in vzpostavitvi schengenskega območja.

Naslednja predsedujoča Uniji, Finska, pa je prepričana, da le podaljšanje obdobja razmisleka o prihodnosti evropske ustavne pogodbe ni dovolj, nujno je iskanje konkretnih rešitev. Finska vlada že napoveduje, da bo organizirala vrsto razprav o tem vprašanju.