V zvezi s širitvijo Barroso poudarja, da se ta ni oslabila,  vendar se strinja, da mora petindvajsetirica narediti več za učinkovit boj proti nezakonitim selitvam. Foto: EPA
V zvezi s širitvijo Barroso poudarja, da se ta ni oslabila, vendar se strinja, da mora petindvajsetirica narediti več za učinkovit boj proti nezakonitim selitvam. Foto: EPA

Evropa postaja vse bolj odvisna od uvoza ruskega in alžirskega plina, cene energije pa so vse višje, zato je po Barrosovem mnenju treba prevetriti energetski trg. Na evropskem energetskem trgu je potrebna nova zakonodaja, ki bi omogočila bolj odprt dostop na trg, kar obstoječa zakonodaja preprečuje.

Barroso je v intervjuju za britanski časopis Financial Times poudaril, da se podpora EU-ju med državljani povečuje, državljani pa pričakujejo, da bodo odgovorni naredili več na področju energije, priseljevanja in zunanje politike.

Evropa po Barrosovem mnenju deluje tako politično kot gospodarsko, pri tem pa se sooča s tistimi, ki EU-ju očitajo težave v zvezi z gospodarskim protekcionizmom, z razpravo o vstopu Turčije v EU in šibkostjo povezave na področjih nezakonitega priseljevanja in zunanje politike.

Evropska komisija bo novo zakonodajo na področju energetike predložila v začetku prihodnjega leta, ki bo urejala dostop na energetske trge in okrepila moč evropskega energetskega regulatorja.