Španski zunanji minister Miguel Angel Moratinos je pred dnevi v Bruslju predstavil prioritete šestmesečnega predsedovanja njegove države. Foto: EPA
Španski zunanji minister Miguel Angel Moratinos je pred dnevi v Bruslju predstavil prioritete šestmesečnega predsedovanja njegove države. Foto: EPA

Španija bo šestmesečno vodenje 27-terice iz švedskih rok prevzela prvega januarja, španske oblasti pa se na ta dogodek temeljito pripravljajo tudi na varnostnem področju.

Notranji minister Alfredo Perez Rubalcaba je tako med obiskom Baskije dejal, da bodo španski varnostni organi posebej pozorni na Eto. "Eta se le stežka distancira od tovrstnih mednarodnih dogodkov, zato bomo nanjo v prihodnjega pol leta še bolj pozorni, saj domnevamo, da načrtujejo kakšen odmevni napad, da bi tako opozorili nase vso Evropo."

Večkrat so se zatekli k ugrabitvam
Omenil je, da ne gre izključiti niti kakšne ugrabitve, s tem pa bi preusmerili pozornost vse mednarodne skupnosti na dosego svojega cilja, to je ustanovitev neodvisne baskovske države na severu Španije in jugu Francije. Eta, ki je v štirih desetletjih boja za neodvisnost v bombnih napadih in streljanjih ubila več kot 850 ljudi, je namreč v 80. in 90. letih ugrabitve uporabljala kot eno svojih najpogostejših taktik.

Varnostni organi sicer menijo, da so v zadnjih letih zaradi več sto aretacij privržencev Ete precej zdesetkali in organizacijo oslabili, a kljub temu so Baski z dobro izdelanim napadom še vedno sposobni povzročiti veliko škode.

Mirovni proces zastal
Večina Baskov podpira neke vrste neodvisnost od Španije, hkrati pa le manjšina podpira dosego tega cilja z nasilnimi sredstvi. Zadnji mirovni proces je stekel leta 2006, a je propadel po manj kot letu dni, ko je bomba, ki je eksplodirala na madridskem letališču, ubila dva človeka.