Po prejetem opozorilnem klicu je policija izpraznila restavracijo in zavarovala območje. Foto: Milena Špindler
Po prejetem opozorilnem klicu je policija izpraznila restavracijo in zavarovala območje. Foto: Milena Špindler
Posledice napada v Burgosu
Napad v Burgosu 29. julija ni zahteval žrtev, v njem pa je bilo ranjenih 60 ljudi. Foto: EPA

Španski mediji poročajo, da je Eta po telefonu opozorila, da je na otoku podstavljenih "ena ali več bomb". Prva bomba je eksplodirala na ženskem stranišču neke restavracije, druga pa v bližnji restavraciji. Tretja bomba je okoli 18. ure eksplodirala na osrednjem trgu. Eksplozije niso bile močne, lažje naj bi bilo ranjenih nekaj ljudi.

Nekaj ur pred prvo eksplozijo je Eta prevzela odgovornost za več bombnih napadov, tudi za tistega na Majorki, ki je zahteval dve žrtvi med policisti. V izjavi, ki so jo predstavniki organizacije poslali baskovskemu časopisu Gara, so prevzeli odgovornost tudi za napad v Arrigorriagii pred dvema mesecema, v katerem je umrl policijski inšpektor.

"Zaničevanja vreden mučitelj"
Zapisali so, da je bil inšpektor Eduardo Puelles Garcia zaničevanja vreden mučitelj. "Bil je vodja policijskih operacij proti številnim levičarskim aktivistom, ki zagovarjajo neodvisnost, in proti mladini, ki podpira neodvisnost, hkrati pa tudi koordinator različnih operacij proti Eti," piše v sporočilu.

Napad na Majorki prejšnji teden se je zgodil le dan pred 50. obletnico ustanovitve Ete. Dan pred napadom na otoku so člani organizacije z avtomobilom bombo napadli policijska stanovanja v Burgosu.

Eta je v desetletjih obstoja prevzela odgovornost za 828 življenj, ki so jih vzele njene akcije, s katerimi se njeni pripadniki bojujejo za neodvisnost avtonomne španske pokrajine Baskije.

Foto: Milena Špindler, Reuters