Policija je po napadih začasno zaprla pristanišča in letališča na Majorki. Foto: Reuters
Policija je po napadih začasno zaprla pristanišča in letališča na Majorki. Foto: Reuters
Eta za napadom na Majorki?

Pogreba se je udeležil tudi španski politični vrh, na čelu s premierjem Josejem Luisom Zapaterom, prišel pa je tudi princ Felipe z ženo Letizio.

Za napad so oblasti okrivile baskovsko separatistično organizacijo Eta, ki prav danes praznuje 50. obletnico delovanja. Zaradi obletnice so španske oblasti razglasile najvišjo stopnjo pripravljenosti policije. Pogrebne slovesnosti se bodo poleg španskega premierja Joseja Luisa Rodrigueza Zapatera udeležili tudi španski princ Felipe in njegova žena Letizia ter vodja opozicije Mariano Rajoy.

28-letni Carlos Saenz de Tejada Garcia in 27-letni Diego Salva Lesaun sta umrla zaradi bombe, ki je odjeknila pod njunim službenim avotmobilom, parkiranim pred policijsko postajo v Palmanovi. Podoben napad se je le dan prej zgodil na severu Španije v mestu Burgos. Bombna eksplozija je ranila več kot 60 ljudi.

El Mundo poroča, da so imeli člani Ete Palmanovo že dalj časa na muhi: že lani so zbirali obsežne podatke o obeh policijskih postajah v Palmanovi. Dokumente o tem so oblasti zasegle med racijo v enem izmed štabov v okolici Bilbaa.

Zadnji napadi, če se izkaže, da je za njimi res Eta, so omajali izjave španske vlade, ki je zatrjevala, da je Eta po številnih obsežnih akcijah proti njej močno oslabljena.

Eta za napadom na Majorki?