Gordan Jandroković in Dimitrij Rupel se bosta sestala ob robu konference za varnostno politiko v Münchnu. Foto: EPA
Gordan Jandroković in Dimitrij Rupel se bosta sestala ob robu konference za varnostno politiko v Münchnu. Foto: EPA
Hannes Swoboda
Swoboda meni, da bi morali sosedi izkoristiti predvolilni čas in rešiti spor glede ERC-ja. Foto: EPA

Posebni poročevalec Evropskega parlamenta o napredku Hrvaške pričakuje, da se bo vsem vpletenim stranem, tudi Italiji, uspelo dovoriti o ekološko-ribolovni coni.

Tudi hrvaški premier Ivo Sanader je za domači radio dejal, da bo spor treba rešiti kmalu - dokler italijansko vlado še vodi Romano Prodi.

Pri tem je poudaril: "Zaradi ERC-ja imata težave dve državi, Slovenija in Italija. Upam, da bomo našli rešitev, in trdno sem prepričan, da bi lahko z malo dobre volje v Rimu in Ljubljani to težavo hitro odpravili. ERC bi še naprej veljal, odpravili pa bi italijanske in slovenske razloge za nezadovoljstvo."

Rupel in Jandroković na sestanek v soboto
Sicer pa je uradno že potrjen tudi sestanek slovenskega in hrvaškega zunanjega ministra Dimitrija Rupla in Gordana Jandrokovića, ki bo v soboto ob robu konference o varnostni politiki v Münchnu.

Že pred tem sta ministra povedala, da sta se pripravljena pogovarjati o vseh odprtih vprašanjih, čeprav Rupel meni, da od srečanja ne gre pričakovati rešitve vprašanja ERC-ja. Slovenska stran tako od sestanka pričakuje predvsem več dinamike v odnosih med sosedama.

Do prvega srečanja ministrskih kolegov prihaja v času nekoliko zvišanih napetosti med državama in več razburljivih uradnih izjavah z obeh strani zaradi ERC-ja.

Hrvaška cono uveljavila mimo dogovora
Kot je znano, je Hrvaška s 1. januarjem uveljavila ERC tudi za države članice Unije, čeprav se je z dogovorom iz leta 2004 zavezala, da tega ne bo storila brez dogovora z Rimom in Ljubljano. S samovoljnim ukrepom sosede se ne strinjajo ne Slovenija ne Italija ne Evropska komisija.