Evropskim komisarjem se tudi po odhodu s funkcije ne godi slabo. Foto: MMC RTV SLO
Evropskim komisarjem se tudi po odhodu s funkcije ne godi slabo. Foto: MMC RTV SLO

Evropski poslanci so namreč pretekli teden podprli predlog za zmanjšanje proračuna za upravne stroške Evropske komisije za prihodnje leto, če ta ne bo spremenila omenjenega kodeksa iz leta 1967.

Predlog, ki ga je podala evropska poslanka Ingeborg Grässle, v tem primeru predvideva zamrznitev desetine od 4,6 milijona evrov, ki naj bi bili v prihodnjem letu namenjeni za komisarske plače in nekatere druge upravne stroške.

Ta poteza je odziv na nedavno razkritje, da večina nekdanjih evropskih komisarjev, ki so februarja letos zapustili položaj, še vedno prejema na tisoče evrov "poslovilne plače" od Komisije, čeprav so že našli novo zaposlitev. Ta ureditev naj bi jim sicer le omogočila lažjo vrnitev na trg dela.

"Poslanci naj pometejo tudi pred svojim pragom"
Evropska komisija je nakazala, da bo kodeks spremenila do konca leta, a evropski poslanci so kritični, da je prepočasna. Uradniki v Komisiji pa kritike vračajo z besedami, naj evropski poslanci pometejo tudi pred svojim pragom.

Po podatkih Evropske komisije o porabi proračunskih sredstev za lansko leto je Evropska unija za upravne stroške brez upoštevanja izdatkov za pokojnine porabila 7,4 milijarde evrov. Od tega je šlo največ, skoraj 3,5 milijarde evrov za Evropsko komisijo, 1,4 milijarde evrov pa za Evropski parlament.