Barroso je en predlog nezaupnice junija 2005 že preživel, in to s podporo velike večine poslancev. Tedaj je glasovanje proti njemu zahteval britanski poslanec Nigel Farage. Kljub ugibanjem in različnim scenarijem je po mnenju političnih poznavalcev nezaupnica Barrosu tudi tokrat malo verjetna. Foto: EPA
Barroso je en predlog nezaupnice junija 2005 že preživel, in to s podporo velike večine poslancev. Tedaj je glasovanje proti njemu zahteval britanski poslanec Nigel Farage. Kljub ugibanjem in različnim scenarijem je po mnenju političnih poznavalcev nezaupnica Barrosu tudi tokrat malo verjetna. Foto: EPA
Herman Van Rumpuy in Jose Manuel Barroso
Schulz meni, da bi morala biti Evropska komisija tista, ki ukrepa in ne Van Rumpuy do katerega je bil zelo kritičen. Med drugim je dejal, da "ta gospod meni, da Evropski parlament ni njegov parlament". Foto: EPA

Francoski časnik je pisal, da se zaradi tega v Evropskem parlamentu stopnjuje nasprotovanje predsedniku Komisije Joseju Manuelu Barrosu, ki bo v sredo govoril pred evropskimi poslanci o stanju EU-ja, in to celo v svoji lastni politični družini, Evropski ljudski stranki (EPP), največji politični skupini v parlamentu.

Nekateri poslanci nepotrpežljivi
V EPP-ju naj bi po poletnih počitnicah večkrat opozorili, da bi morala biti Evropska komisija "glasnejša pri reševanju krize". Med najmanj potrpežljivimi naj bi bil prav vodja evropskih konservativcev Joseph Daul. V Strasbourgu se pojavljajo tudi navedbe, da naj bi k odstopu Barrosa v sredo pozval neodvisni evropski poslanec iz Nizozemske Barry Madlener. V primeru predloga nezaupnice mora tega najprej podpreti desetina vseh evropskih poslancev, nato pa parlament o tem glasuje na plenarnem zasedanju, kjer je za potrditev potrebna dvotretjinska večina.

Kacin: Lahko sprožimo pobudo za njegov odpoklic
Iz druge in tretje največje politične skupine v Evropskem parlamentu, evropskih socialistov in demokratov ter evropskih liberalcev, so v prejšnjih dneh prišle omembe možnosti poziva Barrosa k njegovemu odstopu. "Če Barroso v govoru ne bo dal od sebe tega, kar od njega pričakujemo, bo moja politična skupina sredi njegovega mandata sprožila pobudo za njegov odpoklic," je dejal Evropski poslanec iz Slovenije iz vrst evropskih liberalcev Jelko Kacin.

Vodja evropskih socialistov in demokratov Martin Schulz, ki bo po vsej verjetnosti naslednje leto prevzel položaj predsednika Evropskega parlamenta, in vodja evropskih liberalcev Guy Verhofstadt sta se sicer od možnosti predloga nezaupnice Barrosu distancirala.

Schulz je opozoril, da je treba ukrepati v skupno dobro, ne v korist nacionalnih interesov, za kar je potrebna močna Evropska komisija, in ta bi morala biti po njegovih besedah tista, ki mora ukrepati, ne pa Herman Van Rompuy in "razne na novo izumljene institucije". Vprašanju glede možnosti nezaupnice Barrosu se je Schulz izognil.

Verhofstadt želi od Barrosa načrt za rešitev
Verhofstadt je poudaril, da je treba počakati do vrha Evropske unije 17. in 18. oktobra, in dodal, da do takrat od Barrosa pričakuje konkreten, celosten odziv. "Če do takrat ne bo pravega Barrosovega odziva, bo težava," je dejal.

Vodja evropskih liberalcev je Barrosa v pismu pozval k "novemu, globalnemu in podrobnemu" načrtu za izhod iz krize, ki naj temelji na sedmih konkretnih ukrepih; vzpostavitev Evropskega denarnega sklada, prava gospodarska vlada v območju evra (ne taka, kot sta jo predlagali Nemčija in Francija, ki bi se sestajala dvakrat na leto), nujna dokapitalizacija evropskega bančnega sektorja, skupne evrske obveznice, pakt za gospodarsko konvergentnost, rast in zaposlovanje, enotna zastopanost območja evra v mednarodnih finančnih institucijah in nadzor parlamenta nad vsem ukrepanjem Unije.