Bolgarija in Romunija sta
Bolgarija in Romunija sta "izviseli" pri vstopanju v schengen. Foto: EPA

Bolgariji in Romuniji je bilo ob podpisu pristopne pogodbe k Evropski uniji obljubljeno, da se bosta lahko pridružili schengenskemu prostoru, če bosta izpolnili vse pogoje. Od aprila te pogoje izpolnjujeta, je pojasnil poljski notranji minister Jerzy Miller, ki je obžaloval odločitev Nizozemske in Finske.

"Dve članici sta onemogočili odločitev o schengenski širitvi. To vodi v precej žalosten sklep o stanju medsebojnega zaupanja med državami članicami," je bil razočaran Miller.

"Po mojem razumevanju vzajemno zaupanje pomeni tudi izpolnitev danih obljub. Obljuba je bila prelomljena," je dejal poljski minister v kratki izjavi ob robu zasedanja notranjih ministrov EU-ja.

Poljsko predsedstvo je skušalo preprečiti zastoj Bolgarije in Romunije na poti v schengen in je zato predlagalo dvotirni pristop: najprej odpravo nadzora na zračnih in morskih mejah konec oktobra ter nato do konca julija prihodnje leto odločitev o kopenski meji.

Poljski kompromisni predlog so podprle vse države članice razen Nizozemske in Finske. O tem bo zdaj tekla beseda na oktobrskem vrhu EU-ja.