Srbi so na severu Kosova postavili barikade na cestah. Foto: Reuters
Srbi so na severu Kosova postavili barikade na cestah. Foto: Reuters

Opozoril je, da prebivalci regije od avgusta letos živijo v začaranem krogu napetosti in provokacij, ki so se v zadnjih dneh stopnjevale in povzročile resne varnostne incidente, vključno z napadom na patruljo Eulexa in kosovsko policijo, so sporočili z evropske službe za zunanje delovanje.

Tovrstno nasilje in barikade na cestah na Kosovu so po njegovih besedah nesprejemljive. "Tega ne moremo sprejeti od partnerjev, ki si prizadevajo za evropsko prihodnost. Ta situacija se mora končati, barikade je treba odstraniti ter ponovno vzpostaviti mir," je dejal Borrell po zasedanju zunanjih ministrov EU-ja v Bruslju.

Zaradi napetosti je članice EU-ja pozval, naj bodo pripravljene poslati dodatne okrepitve misiji Eulex. "Mnoge od članic so se strinjale in so pripravljene tej misiji zagotoviti dodatne zmogljivosti, učinkovitejšo podporo in več ljudi, če bo to potrebno," je poudaril.

Spomnil je še, da je EU nedavno Srbiji in Kosovu posredoval najnovejšo različico predloga sporazuma o normalizaciji odnosov. "Prvi osnutek predloga sem predložil ministrom in zelo me veseli močna podpora, ki sem jo prejel od vseh. Zdaj je osnutek dejansko postal predlog vseh 27 članic EU-ja," je še dodal.

Ponovno je izrazil upanje, da se bosta Beograd in Priština zavezala k umiritvi razmer in se vrnila k dialogu. Zaradi zaostrovanja razmer pa bo v sredo v Beograd in Prištino napotil tudi posebnega predstavnika EU-ja za dialog Miroslava Lajčaka.