ICC je bil ustanovljen leta 2002. Foto: EPA
ICC je bil ustanovljen leta 2002. Foto: EPA

"Mednarodno kazensko sodišče se spopada s stalnimi zunanjimi izzivi in Evropska unija zavrača vse poskuse spodkopavanja mednarodnega sistema kazenskega pravosodja z oviranjem dela njegovih osrednjih institucij," je dejal tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU-ja Josepa Borrella Peter Stano.

"Zavezani smo krepitvi naše podpore ICC-ju, ker je to ključni dejavnik v boju proti nekaznovanosti. Stojimo ob strani ICC-ju in nismo veseli, ko vidimo ukrepe, ki gredo proti dejavnostim ICC-ja," je dodal Stano.

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je v sredo sporočil, da so ZDA uvedle sankcije proti tožilki ICC-ja Fatou Bensouda in visokemu predstavniku sodišča Phakisu Mochochoku zaradi preiskave ameriških vojakov zaradi domnevnih vojnih zločinov v Afganistanu.

Ameriška vlada je že junija uvedla gospodarske sankcije proti uslužbencem ICC-ja, ki sodelujejo v preiskavi ameriških vojakov zaradi domnevnih vojnih zločinov v Afganistanu.

Mednarodno kazensko sodišče je bilo ustanovljeno leta 2002 z namenom pregona vojnih zločinov, genocida in zločinov proti človečnosti, in sicer tam, kjer bi se storilci sicer lahko izognili roki pravice. ZDA se mu niso pridružile in zavračajo njegovo jurisdikcijo nad ameriškimi državljani.