Elan med drugim proizvaja smučarsko opremo in plovila. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Elan med drugim proizvaja smučarsko opremo in plovila. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Elan bo moral vrniti 10 milijonov evrov

Preiskava, ki jo je Komisija sprožila maja 2010 po pritožbi Elanovega tekmeca, je pokazala, da dokapitalizacija, ki je potekala leta 2008, ni bila v skladu s predpisi EU-ja o državnih pomočeh, saj zasebni akter, ki bi deloval v skladu s tržnimi pogoji, pod podobnimi pogoji ne bi privolil v naložbo, so pojasnili v Bruslju in dodali, da gre pri takšni dokapitalizaciji, ko je bila izvedena, za "načelo vlagatelja pod tržnimi pogoji" in zato pomeni državno pomoč.

Dva meseca časa za pripravo načrta izterjave
Dokapitalizacija je zato Elanu po navedbah EK-ja zagotovila neupravičeno gospodarsko prednost, ki je njegovi tekmeci niso imeli. Slovenija je ukrep izvedla nezakonito in Elan mora zdaj vrniti neupravičeno pridobljeno korist skupaj z obrestmi. Slovenija ima zdaj dva meseca časa, da Komisijo obvesti, kako bo denar izterjala. Običajno je treba denar pridobiti nazaj v štirih mesecih.

Tudi po smernicah za pomoč podjetjem v težavah državna pomoč ni bila upravičena
Komisija je nato preverila, ali bi bila lahko državna pomoč združljiva s pravili EU-ja. V času dokapitalizacije je imelo podjetje namreč finančne težave, zato je Komisija pomoč ocenila v skladu s smernicami EU-ja o pomoči za reševanje in prestrukturiranje podjetij v težavah, vendar ker smernice zahtevajo določene izravnalne ukrepe, ki zmanjšujejo izkrivljanje konkurence, Elan pa tega ni storil, tudi po tem merilu pomoč ni bila ustrezna.

V Bruslju so ugotovili tudi, da predhodna dokapitalizacija v znesku 10 milijonov evrov, ki je bila izvedena leta 2007, ni pomenila državne pomoči po pravilih EU-ja, saj so v tem primeru Elanovi družbeniki v državni lasti delovali pod enakimi pogoji kot njegov zasebni družbenik, torej skladno z ravnanjem običajnega tržnega vlagatelja.

Elan odločbe še ni prejel
V Elanu odločbe še niso prejeli in z njo niso seznanjeni, zato zadeve za zdaj ne morejo komentirati. "Takoj ko družba prejme uradno informacijo, jo bosta skupaj s strokovnimi službami preučila uprava in nadzorni svet družbe ter se do nje tudi opredelila," so sporočili iz Elana. Podobno so se odzvali tudi na ministrstvu za finance, od koder so sporočili, da v tem trenutku odločitve Evropske komisije ne morejo komentirati, saj še niso prejeli odločbe. Po prejemu jo bodo najprej skrbno preučili in se nanjo primerno odzvali.

Skupina Elan proizvaja smučarsko opremo in plovila, kot so jahte, ter opremo za športne objekte. Slovenija trenutno za Elan išče zasebnega vlagatelja, zaradi česar se je leta 2011 tudi začel dvostopenjski javni razpis.

Elan bo moral vrniti 10 milijonov evrov