Nadzorniki so še pred dnevi zatrjevali, da Ferko ostaja na čelu Elana. Foto: BoBo
Nadzorniki so še pred dnevi zatrjevali, da Ferko ostaja na čelu Elana. Foto: BoBo
Nadzorniki odstavili Ferka

Ferka so nadzorniki sicer odpoklicali iz nekrivdnega razloga, je po seji nadzornega sveta Elana povedala njegova predsednica Kristina Rovšek. Višine izplačane odpravnine Ferku ni razkrila, po neuradnih podatkih pa naj bi šlo za šest plač.

Rovškova je na drugi strani pojasnila, da razlog za odpoklic Ferka niso nesoglasja ali nezaupanje, saj julija imenovani nadzorni svet v kratkem času sodelovanja s Ferkom ni imel razloga za nezaupanje.

Ferko v Elanu ostaja do 31. oktobra, takrat pa bo vse posle predal dozdajšnji članici uprave za področje financ Andreji Košir, ki bo do nadaljnjega edina članica nove uprave. Tudi začasni tretji član uprave Aleš Zupančič, ki so ga nadzorniki septembra imenovali v upravo zaradi sumov kaznivih dejanj s strani Ferka, se namreč vrača v vrste nadzornikov.

Nadzorni svet je tako znova popolnjen, ali bo Zupančič znova prevzel njegovo vodenje, pa bodo odločili na prihodnji seji. O dogajanju v podjetju in novem vodstvu pa naj bi v ponedeljek razpravljali tudi lastniki.

Ferko: Govorijo rezultati
Ferko je na novinarski konferenci poudaril, da Elan po skoraj treh letih zapušča v dobri kondiciji, ki je uspešno podjetje na vseh področjih in ima strategijo. Poudaril je, da ga je vodil najbolje, kar se je dalo, kar dokazujejo tudi rezultati.

Opozoril je, da je bilo podjetje leta 2008 zrelo za stečaj, letos pa bodo glede na načrte dosegli 90 milijonov evrov (konec leta 2009 71 milijonov evrov). Iz desetmilijonske izgube je Ferko podjetje pripeljal na pozitivno ničlo in močno povečal prodajo smuči s 400.000 na več kot 500.000 parov ter plovil s 118 na 183.

Poligon za interese
"Žal ugotavljam, da ni interesa, da bi se Elan še razvijal, tekmoval na konkurenčnem svetovnem trgu in rasel v pomembnega globalnega igralca. Očitno nekateri menijo, da mora Elan ostati igrišče za najrazličnejše druge interese, kjer posel ni glavna prioriteta," je poudaril.

Opozoril je, da "dokler podjetje ne bo imelo stabilnega lastnika in bo poligon za igranje različnih interesnih skupin, ne more uspešno poslovati". Trenutno v Elanu, ki je v večinski državni lasti, potekajo skrbni pregledi od zainteresiranih investitorjev.

Trenja so se pokazala že pred meseci
Nesoglasja in težave v vrhu Elana so se pokazali že junija, ko je odstopil nadzorni svet. Takratni predsednik nadzornikov Stojan Nikolić je pojasnil, da je Ferko izgubil njihovo zaupanje, a so želeli zagotoviti kontinuiteto vodenja družbe, saj bi nenadne spremembe vplivale na iskanje strateškega partnerja, zato so raje odšli sami. Prvemu možu družbe so takrat očitali sodelovanje pri poskusu menedžerskega prevzema Elana.
O pravilnosti Ferkovih poslov je dvomil tudi nekdanji nadzornik Marko Jaklič, ki je podal prijavo na protikorupcijsko komisijo. Pozneje pa je Ferkove sporne posle začel raziskovati tudi Nacionalni preiskovalni urad.
Preiskovali so 80.000 evrov Elanovega nakazila kadrovski agenciji A.S.O. Razlog za nakazilo naj bi bilo izplačilo nagrade Ferku za delo v preteklem letu, in sicer na podlagi domnevno prilagojene fakture. Ferko je pojasnil, da je šlo pri tem za tehnično napako, ki je bila že odpravljena.

Nadzorniki odstavili Ferka