Nekdanje vodstvo naj bi Elan oškodovalo za več milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO
Nekdanje vodstvo naj bi Elan oškodovalo za več milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO

Elan oz. njegov zdajšnji direktor Robert Ferko od Koržeta in Šefmana zahteva 7,7 milijona evrov odškodnine, ker naj bi podjetju z domnevno zgrešenimi naložbami naredila veliko škodo. Gre za nakup podjetij Atac in Sport 2000 v letu 2002.

Ferko je na današnji obravnavi na kranjskem okrožnem sodišču poudaril, da omenjena nakupa Elanu nista prinesla nobenih koristi, Korže pa da ni saniral poslovanja družbe. Ta je to zanikal in pojasnil, da so od leta 2000, ko je prevzel položaj, povečevali prodajo, poslovali z dobičkom in veliko vlagali.

Za nakup podjetij Atac in Sport 2000 so se po njegovih besedah odločili, ker je bila blagovna znamka Elana slabo distribuirana. Tudi Šefman je zavrnil trditev, da je bila odločitev o nakupu Sporta 2000 škodljiva za skupino Elan oziroma Skimar, saj so s tem pridobili tudi zastopstvo na drugih evropskih trgih.

Zavrnil je tudi očitek zdajšnjega vodstva Elana, da so se v nakup podali brez ustreznih tržnih analiz in izpostavil analize pred opravljenimi nakupi.

Maščevanje zaradi tožbe
Hkrati je Šefman odgovoril na očitke, da bi bila sredstva, ki jih je za sanacijo Elana namenila Slovenska razvojna družba kot tedanji lastnik, neupravičeno porabljena v druge namene.
Zagotovil je, da je družba dala sistemu Elan kot celoti namesto obljubljenega svežega kapitala na razpolago podjetje, ki je imelo v lasti nepremičnine. Te je Elan odprodal in družbo preimenoval v Atac.

Korže pa je zavrnil tudi namige, da naj bi transakcije na Atacu služile za prikaz boljšega poslovnega rezultata, na podlagi katerega zahteva izplačilo menedžerskih nagrad.
Elanovo tožbo je zavrnil, češ da njegov cilj ni bil nikdar izvleči denarja iz Elana, in jo ocenil kot maščevanje za njegovi tožbi za izplačilo menedžerske nagrade.