Nadzorniki niso našli
Nadzorniki niso našli "osnov" za razrešitev Roberta Ferka, ki tako ostaja prvi mož Elana. Foto: BoBo
Nadzorni svet Elana o nepravilnostih

Splošna ugotovitev iz poročila posebne revizije o prevetritvi nekaterih poslov Elana je pokazala nekatere nepravilnosti, a te naj ne bi vodile do oškodovanja družbe. Takšni posli so bili namreč pravočasno ustavljeni ali pa je bila škoda povrnjena, je po seji nadzornega sveta Elana dejala prva nadzornica Kristina Rovšek.

Tako naj nadzorniki ne bi imeli razlogov za krivdni odpoklic Roberta Ferka, če pa bi preiskava pokazala odgovornost uprave pri nepravilnostih, pa bodo ukrepali, je dodala. Elan bo tako še naprej vodila tričlanska uprava, ki jo vodi Ferko.

Negativen vpliv na poslovanje družbe
Trenutne razmere sicer negativno vplivajo na poslovanje v družbi, zato so nadzorniki po obravnavi rezultatov zadnjih osem mesecev upravo zaprosili za opredelitev ukrepov, s katerimi bi dosegli načrtovane cilje. Poslovanje je v omenjenem obdobju sicer potekalo po načrtih.

Zaradi sumov nepravilnosti ima podjetje tudi težave v postopku iskanja strateškega partnerja in dokapitalizacije. Za to se sicer zanima pet tujih podjetij, ki trenutno še opravljajo t. i. skrbne preglede. Končali naj bi jih do sredine oktobra.

Revizija razjasnjuje nekatere sporne posle
Nadzorniki o tem, ali bodo ugotovitve posebne revizije predstavili tudi lastnikom, niso govorili. Revizija sicer razjasnjuje domnevno sporno izplačilo nagrade Robertu Ferku v višini 80 tisoč evrov prek agencije A. S. O., poskus privatizacije avstrijskega hčerinskega podjetja in projekt izdelave novega smučarskega čevlja.

Hkrati kriminalisti in komisija za preprečevanje korupcije preiskujejo domnevno sporne posle, med katerimi je tudi prodaja nepremičnin in plovila pod ceno. Na sporne posle je opozoril nekdanji član nadzornega sveta Marko Jaklič, ki je iz sveta skupaj z drugimi nadzorniki izstopil.

Nadzorniki nove sestave NS-ja (z delom so začeli poleti) so zaradi kriminalistične preiskave v upravo imenovali predsednika NS-ja Aleša Zupančiča. Njegova prisotnost naj bi preprečila morebitno dodatno oškodovanje družbe. Nadzornike tako zdaj vodi Kristina Rovšek.

Nadzorni svet Elana o nepravilnostih