Predsednik uprave Robert Ferko je izgubil zaupanje večine v nadzornem svetu, je že junija pojasnjeval takratni predsednik nadzornega sveta Stojan Nikolić. Nadzorniki so nato zaradi trenj z upravo in medsebojnih nesoglasij odstopili. Foto: BoBo
Predsednik uprave Robert Ferko je izgubil zaupanje večine v nadzornem svetu, je že junija pojasnjeval takratni predsednik nadzornega sveta Stojan Nikolić. Nadzorniki so nato zaradi trenj z upravo in medsebojnih nesoglasij odstopili. Foto: BoBo
Elan
Julija je sumljiva dejanja v podjetju, ki jih je naznanil bivši član nadzornega sveta Marko Jaklič, že preiskovala Komisija za preprečevanje korupcije. Foto: BoBo
Kriminalisti v Begunjah

Preiskava se je začela okrog 7. ure zjutraj, čez nekaj ur pa so policisti skupaj s Ferkom pri stranskih vratih stopili v Elanovo upravno stavbo v Begunjah in se zaprli v poslovne prostore. "Kriminalistična preiskava se bo nadaljevala s pregledom in preučitvijo zaseženih podatkov. Policija bo z vsemi novimi ugotovitvami dopolnila do sedaj posredovana obvestila kranjskemu državnemu tožilstvu, ki usmerja predkazenski postopek," so po zaključku dela na terenu sporočili z generalne policijske uprave ter dodali, da je bil pripor zoper trojico odpravljen.

Na Generalni policijski upravi so povedali, da preiskovalci izvajajo 12 preiskav stanovanjskih prostorov, poslovnih prostorov in osebnih vozil, iščejo pa dokaze za utemeljevanje sumov storitve več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. "Sumi nepravilnosti se nanašajo na izplačevanje nagrade in prodajo nepremičnin ter premičnin. Preiskovalci so pridržali tri osebe, ki so osumljene, da so oškodovale gospodarsko družbo z območja Policijske uprave Kranj za več kot 300.000 evrov."

Ferko predal dokumentacijo
Predsednik uprave Elana Robert Ferko je v okviru kriminalistične preiskave vodenja poslov Elana preiskovalcem predal vso dokumentacijo, ki se nanaša na očitano kaznivo dejanje zlorabe položaja zaradi izplačila nagrade, prodaje stanovanj in plovila. Ferko je skupaj s svojim odvetnikom in kriminalisti nekaj pred 16. uro zapustil Elanovo stavbo v Begunjah, kamor so ga okrog 12. ure pripeljali policisti. "Kriminalistom sem izročil ipad in iphone, ker so tako zahtevali. Izročil sem jim tudi vso dokumentacijo, ki so jo zahtevali na sedežu družbe," je ob odhodu iz Elana povedal Ferko.

Ferko pa je spomnil tudi, da današnji obisk kriminalistov ni bil edini v Elanu. "Kriminalisti spremljajo to podjetje, odkar sem jaz v njem. Vso dokumentacijo pa smo predali tudi že drugim institucijam," je poudaril in spomnil, da je Elan v začetku leta 2009 prejel v zelo slabem stanju, ko so lastniki menili, da mora podjetje v stečaj. "Prepričan sem, da je vse, kar je bilo narejeno, neproblematično. Če kdo misli, da bi lahko delal drugače ali bolje, pa naj izvoli," je Ferko, ki se lahko pohvali z izboljšanjem poslovanja podjetja, zavrnil vse očitke.

Prijavo podal Jaklič
Julija je sumljiva dejanja v podjetju, ki jih je naznanil nekdanji član nadzornega sveta Marko Jaklič, že preiskovala Komisija za preprečevanje korupcije. "Zaradi ugotovljenih kršitev v pristojnosti drugih organov je komisija pritegnila druge pristojne organe, ki so se takoj odzvali in v razmeroma kratkem času izvedli ukrepe in postopke – to so Inšpektorat za delo, Davčna uprava, Urad za preprečevanje pranja denarja in Nacionalni preiskovalni urad," pojasnjujejo na komisiji. Pridobili so tudi precej dokumentacije ter podatkov in opravili uradne razgovore s 14 osebami.

Sporno naj bi bilo Elanovo nakazilo v višini 80.000 evrov kadrovski agenciji A.S.O. Razlog za nakazilo naj bi bilo izplačilo nagrade Ferku za delo v minulem letu, in sicer na podlagi domnevno prilagojene fakture. Ferko je pojasnil, da je šlo pri tem za tehnično napako, ki je bila že odpravljena.

Nikolić: Policisti me niso obiskali
Poleg očitkov o izplačilu nagrade so nadzorniki, ki so junija zaradi medsebojnih nesoglasij in nezaupanja v upravo odstopili, predsedniku uprave očitali tudi domnevno sodelovanje pri poskusu menedžerskega odkupa Elanovega hčerinskega podjetja v Avstriji. Ker je Ferka v nadzornem svetu ščitil njegov predsednik Stojan Nikolić, so očitki leteli tudi nanj.

Nikolić sicer formalno ni več v podjetju, a je dejal, da ve, da v Elanu poteka preiskava. Še vedno je z Elanom povezan kot direktor Triglav Naložb, ki so manjšinski lastnik begunjskega podjetja. Zatrdil je, da se pri njem ali v Triglavu danes ni oglasil noben kriminalist.

Predmetno problematiko je na izredni seji obravnaval nadzorni svet begunjske družbe. Po pričakovanjih naj bi Ferka nadzorniki razrešili, a so odločitev preložili na konec septembra. Elanova interna pravila sicer določajo, da lahko družbo vodi tudi enočlanska uprava. V tem primeru bi upravljanje podjetja prevzela preostala članica uprave Andreja Košir.

Kriminalisti v Begunjah