Letos bo prodaja smuči v Elanu za 20 odstotkov višja kot lani, kar pomeni, da bodo prodali več kot 300.000 parov smuči. Foto: BoBo
Letos bo prodaja smuči v Elanu za 20 odstotkov višja kot lani, kar pomeni, da bodo prodali več kot 300.000 parov smuči. Foto: BoBo
Robert Ferko
Uprava na čelu s Ferkom je s štirih milijonov negativnega denarnega toka v treh letih prešla v sedem milijonov pozitivnega denarnega toka. A Ferku očitajo tudi nepravilnosti. Foto: BoBo
Odstopili nadzorniki Elana

Predsednik uprave Robert Ferko je izgubil zaupanje večine v nadzornem svetu, pojasnjuje predsednik nadzornega sveta Stojan Nikolić. Ker brez medsebojnega zaupanja ni mogoče delovati, je bila na mizi razrešitev Ferka. Vendar so imeli nadzorniki različne poglede na to, kako se zamenjave lotiti, zato so odstopili tudi oni.

"Ocenil sem, da je manj škode za družbo, če odstopim jaz kot nadzornik, kot da na silo menjamo upravo," je dejal Nikolić. Meni namreč, da je treba najprej zagotoviti ustrezno kontinuiteto v družbi, saj se je poslovanje Elana v zadnjih letih obrnilo navzgor: "Normalno smo se začeli pogovarjati z bankami, zaupajo pa nam tudi dobavitelji in kupci."

Bojazen, kaj bo s prodajo družbe
Brez kontinuitete v vodenju družbe bi bil Elan po njegovih besedah lahko videti kot nekredibilen partner. Hkrati je prepričan, da bodo nenadne spremembe v vodstvu podjetja zagotovo vplivale na postopek prodaje, ki ga je začel večinski lastnik Elana. Nikolić se namreč boji, da bodo lastniki ali sam postopek prodaje prekinili ali pa bodo prispele ponudbe temu primerno slabše.

Za nakup Elana je namreč veliko zanimanje in mnogi izmed približno 30 interesentov imajo tudi že izdelano vizijo za podjetje. Zato je Nikolić optimističen in upa, da to dogajanje v vodstvu Elana vendarle ne bo bistveno vplivalo na postopek prodaje in se bo ta normalno vodil dalje.

Uprava dela, a je treba razrešiti stanje
Sicer pa nadzornik v odstopu zagotavlja, da je uprava, v katero so nadzorniki po ugotovitvi domnevnih nepravilnosti že spomladi ob Ferku imenovali še Andrejo Košir, operativna. Ob tem je pojasnil, da se vsi strinjajo, da je treba "zadevo rešiti in je ne pustiti brez glave, ker sicer pa res kličemo po razpadu sistema".

Po neuradnih informacijah Dnevnika na Ferka leti več očitkov. Ključni je, da je Elan v preteklem letu kadrovski agenciji, prek katere najema del delovne sile, nakazal 80.000 evrov previsok znesek. Drugi očitek je domnevno sodelovanje pri menedžerskem odkupu, ki naj bi ga nameravalo izpeljati vodstvo v Elanovem avstrijskem hčerinskem podjetju. Pojavljajo pa se še očitki, povezani s prodajo nekaterih stanovanj, in zaradi načrtovane selitve proizvodnje za manjša plovila v Srbijo.

Odstopili nadzorniki Elana