Mala in srednje velika podjetja se bodo lahko s svojimi predlogi raziskav in inovacij potegovala za svoj delež skoraj milijarde evrov, ki jih za to namenja Evropska komisija. Foto: EPA
Mala in srednje velika podjetja se bodo lahko s svojimi predlogi raziskav in inovacij potegovala za svoj delež skoraj milijarde evrov, ki jih za to namenja Evropska komisija. Foto: EPA
Prosta dela
Razpis naj bi kratkoročno v Evropi ustvaril okoli 174.000 delovnih mest. Foto: BoBo

V sklopu 7. okvirnega programa EU-ja za raziskave in razvoj bo tako Komisija prek šestega razpisa za projekte raziskav in inovacij razdelila do zdaj največji znesek - sedem milijard evrov. Samo malim in srednjim podjetjem bo namenjena približno milijarda sredstev, s čimer se želi komisija aktivneje lotiti reševanja problematike najbolj perečih družbenih izzivov, kot so zdravje in staranje prebivalstva ter ustvarjanje novih delovnih mest.

Razpis naj bi kratkoročno v Evropi ustvaril okoli 174.000 delovnih mest, v obdobju 15 let pa 450.000 delovnih mest in skoraj 80-milijardno rast BDP-ja, je poudaril Patrik Kolar z generalnega direktorata Evropske komisije za raziskave in inovacije in dodal, da so evropska sredstva za razvoj na prvem mestu politične agende in v središču koherentne inovacijske strategije. Evropa takšno strategijo potrebuje, če želi biti konkurenčna velikim in dinamičnim državam, kot sta ZDA in Kitajska.

Največ denarja raziskovalnemu svetu in malim ter srednjim podjetjem
Sredstva iz t. i. delovnega programa 2012 oz. šestega razpisa sedmega okvirnega programa se bodo črpala iz proračuna za leto 2012. Med 16.000 prejemniki sredstev pa bodo, poleg že omenjenih malih in srednjih podjetij, katerim bo namenjenih skoraj za milijardo evrov sredstev, tudi univerze, raziskovalne ustanove in industrija - 1,6 milijarde evrov je namenjenih Evropskemu raziskovalnemu svetu, v okviru aktivnosti Marie Curie bo 900 milijonov evrov namenjenih 10.000 raziskovalcem za spodbujanje njihove mobilnosti in kariere, novost pa bo nagrada za inovatorje.

"Sedemletni okvirni program EU-ja, ki se je začel 2006 in se bo zaključil 2013, je v svetovnem merilu največji javno-raziskovalni program na svetu. Skupaj s programom Euratom je vreden več kot 53,2 milijarde evrov in predstavlja veliko večino vseh evropskih raziskovalno-razvojnih projektov," je pojasnil Peter Volasko, nacionalni koordinator za sedmi okvirni program z ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo.

Slovenija prijavila 2.607 projektov, sprejetih jih je bilo 459
Do zdaj je Slovenija prijavila 2.607 predlogov projektov, ki so izpolnjevali pogoje, s 3.414 udeleženci. Podpisanih pogodb je 380, sprejetih oz. že potrjenih projektov pa je bilo 459 s 553 slovenskimi udeleženci. Od tega jih je kar 171 ali 31 odstotkov iz malih in srednje velikih podjetij. Za primerjavo je Volasko navedel, da je bilo v celotnem šestem okvirnem programu sodelujočih 616 slovenskih udeležencev.

Samo mala in srednja podjetja pridobila 28 milijonov evrov
Vrednost pridobljenih sredstev v projektih, sprejetih v financiranje, pa je, kot pravi, 91,2 milijona evrov, od tega samo za mala in srednje velika podjetja skoraj 28 milijonov evrov ali 27 odstotkov. "Če vemo, da smo v celotnem šestem okvirnem programu prejeli 76,4 milijona evropskih sredstev, smo lahko s tem pokazateljem v sedmem okvirnem programu razmeroma zadovoljni, saj smo že presegli to vsoto," je še poudaril Volasko.