O predlogu proračuna bo še potekala razprava. Foto: EPA
O predlogu proračuna bo še potekala razprava. Foto: EPA
Bruselj predstavil proračun

Vsota, ki jo Bruselj predlaga za porabo v prihodnjih sedmih letih, je 1.025 milijard evrov za obveznosti in 972,2 milijarde evrov za dejanska plačila. Predlaganih 1.025 milijard evrov za obveznosti predstavlja 1,05 odstotka bruto nacionalnega dohodka (BND) EU-ja, predlaganih 972,2 milijarde evrov za plačila pa en odstotek BND-ja EU-ja.

V primerjavi z zdajšnjim večletnim proračunom gre za približno petodstotno povišanje realne vsote, a znižanje po deležu BND-ja. Za zdajšnji večletni finančni okvir za obdobje 2007-2013 je bilo namreč za prevzem obveznosti odobrenih 976 milijard evrov ali 1,11 odstotka BND-ja EU-ja, za prevzem dejanskih plačil pa 926 milijard evrov ali 1,05 odstotka BND-ja EU-ja.

S predstavitvijo predloga je Komisija sprožila vsebinsko razpravo, ki bo po pričakovanjih burna in dolgotrajna. Francoski mediji že poročajo, da s povišanjem vsote niso zadovoljne Velika Britanija, Francija in Nemčija, ki zahtevajo zamrznitev proračuna na zdajšnji ravni.

Burno razpravo bo po pričakovanjih sprožil tudi predlog za nov lastni vir - evropski davek na finančni sektor. Poleg tega komisija predlaga tudi nov DDV na ravni EU-ja, ki bo nadomestil zdajšnji lastni vir, ki temelji na deležu DDV-ja, ki ga poberejo države članice.

Bruselj predstavil proračun