Foto:
Foto:
Apek je komisijo v ponedeljek obvestil, da je ob temeljiti preučitvi njenih pripomb ugotovil, da je dvomesečni rok za pojasnitev kratek in agenciji ne omogoča analize vseh dejstev, zato se je odločil za novo analizo. Foto: MMC RTV SLO

Agencija za pošto in elektronske komunikacije Republike Slovenije želi namreč dokazati, da gre na slovenskem trgu za skupni prevladujoči položaj dveh operaterjev, Mobitela in Simobila, in proti njima uvesti ustrezne ukrepe. Prevladujočega položaja Mobitela ne bi bilo težko dokazati, saj je njegov tržni delež 62 odstotkov, Simobilov delež pa je le 27-odstotni. Prav zato so v Bruslju Apek opozorili, da gre za "zelo kompleksen zakonodajni primer" in da je prevladujoči položaj dveh operaterjev zelo težko dokazati.

Na sodišču je potrebnih več dokazov, kot jih ima Apek
Da bi tak primer zdržal na Sodišču Evropskih skupnosti, je treba imeti zelo trdne dokaze o tem, da operaterja v praksi delujeta vzporedno - da na primer določata enake cene za svoje storitve. "V dokazih, ki so bili doslej posredovani komisiji, ni zadostnih znakov za takšno vzporedno obnašanje," pravijo v Bruslju.

"Komisija se strinja s prepričanjem Apeka, da je učinkovita konkurenca na slovenskem trgu mobilne telefonije nujna za zagotavljanje izbire potrošnikom ter na tej točki ne izključuje, da bodo potrebni dodatni ukrepi Apeka za ureditev razmer na trgu. Podrobnejša analiza trga bo ključni dejavnik pri sprejemanju končne odločitve o tem," je poudarila evropska komisarka za informacijsko družbo in medije Viviane Reding.

Apek je upošteval pripombe komisije
Zaradi "kompleksnosti in pomena" tega vprašanja se je Apek na začetku tedna odločil, da umakne obstoječo analizo dostopa do klicev in njihovega posredovanja iz mobilnih omrežij v Sloveniji ter da preuči vsa dejstva v obliki nove analize, pri tem pa nameravajo upoštevati resne dvome Evropske komisije.

Na Evropski komisiji so poudarili, da je bilo sodelovanje z Apekom konstruktivno, slovenski agenciji pa ponujajo svojo pomoč pri tej pomembni analizi. Apek nima nobenega pravnega roka za posredovanje nove analize komisiji, v Bruslju pa po navadi pričakujejo novo analizo spomladi naslednje leto.

Ukrepi morajo biti upravičeni
Evropska komisija je že sredi novembra sporočila, da je od Apeka zahtevala podrobnejšo analizo glede morebitnega skupnega prevladujočega položaja dveh operaterjev - Mobitela in Simobila - na trgu mobilne telefonije v Sloveniji. Poudarili so, da pričakujejo več tržnih podatkov o stanju na slovenskem trgu mobilne telefonije, da bodo, če bo do ureditvenih ukrepov prišlo, ti tudi upravičeni.

A. S.