Nemška kanclerka Angela Merkel v predvolilni kampanji noče povedati, kako drago bo reševanje Grčije in krize v evrskem območju. Foto: EPA
Nemška kanclerka Angela Merkel v predvolilni kampanji noče povedati, kako drago bo reševanje Grčije in krize v evrskem območju. Foto: EPA
Wolfgang Schaeuble
Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je v pogovoru za CNN dejal, da Nemčija ob morebitni zmagi Angele Merkel skupaj z evroobmočjem ne bo več dajala poroštev za države v gospodarski krizi. Foto: EPA

Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je opozoril, da bodo morale države članice evroobmočja v prihodnosti "izpolniti svoje naloge, ne pa da prosijo druge države za denarno pomoč".

Če je bil še pred tednom dni prvi, ki je jasno in glasno napovedal, da bo Grčija potrebovala novih 10 milijard evrov pomoči, je v pogovoru za CNN dejal, da poroštva držav članic evrskega območja Grčiji, ki smo mu bili priča v preteklosti, ne bo več.

"Če bo kanclerka Angela Merkel ponovno izvoljena, sem prepričan, da bomo še naprej težili k močni Evropi – to je naše izhodišče. Ne želimo si nemške Evrope, želimo pa si močno Evropo. To pa pomeni, da mora vsaka država članica EU-ja, tudi Nemčija, še povečati svojo konkurenčnost na trgu," je dejal Schäuble, ki meni, da "močna Evropa pomeni, da vsaka država izpolni svoje naloge, ne pa da prosi druge države za denarno pomoč – to ni prava pot do močne Evrope, to je napačno sporočilo".

Evrsko območje iz recesije
17 držav članic evrskega območja je po 18 mesecih padca v drugem četrtletju letošnjega leta le zaznalo 0,3-odstotno rast. Stopnja brezposelnosti sicer še vedno ostaja visoka. Zunanji dolg držav je stabilen, zaradi česar "imajo svetovni trgi še vedno zaupanje v stabilnost evroobmočja". "Gospodarstva držav članic evrskega območja se počasi postavljajo na noge, povprečni primanjkljaj pa se jim je v zadnjih treh letih razpolovil," je dejal.

Nemški finančni minister je opozoril, da v prihodnosti ne bo več t. i. haircutov, ko so se morali marca lani lastniki obveznic odreči več kot 100 milijardam evrov. Grčijo sicer od leta 2010 nad gladino držijo mednarodna posojila. Trojka je sredozemski državi namreč odobrila dva svežnja pomoči - najprej 110 milijard evrov, nato pa še 130 milijard evrov -, pa tudi prek 100 milijard evrov delnega odpisa dolga.
"Nemško gospodarstvo je prestavilo v višjo prestavo"
Avgusta se je že četrti mesec zapored v letošnjem letu izboljšalo tudi gospodarsko razpoloženje. Vrednost kazalnika gospodarske klime, ki ga izračunava inštitut Ifo iz Münchna, se je zvišala za 1,3 točke na 107,5 točke in s tem dosegla 18-mesečni vrh. Analitiki so pričakovali malenkost nižjo rast.

"Podjetja so bolj zadovoljna s trenutnimi poslovnimi razmerami. Povečal se je, čeprav le rahlo, tudi njihov optimizem glede prihodnjega poslovnega razvoja. Nemško gospodarstvo je prestavilo v višjo prestavo," je objavo raziskave komentiral vodja oddelka za analize poslovnih gibanj in raziskave pri Ifu Kai Carstensen.

Velikanski skok v prodaji na debelo
Ocena razmer v največjem gospodarstvu v evrskem območju je avgusta na mesečni ravni napredovala s 110,1 točke na 112 točk. Tako visoko v zadnjem letu še ni bila. Kazalnik gospodarskega razpoloženja v predelovalni industriji se je avgusta občutno zvišal, in sicer s 7,9 točke na 11,1 točke. Največje izboljšanje je bilo z velikanskim skokom glede na podatke za zadnje leto v prodaji na debelo. Klima se je tu izboljšala z -0,2 točke na 7,7 točke.

Po krepki julijski rasti pa je po izračunih Ifa avgusta znova upadlo razpoloženje v trgovini na drobno; indeks se je namreč znižal za 0,4 točke na 2,6 točke. V gradbeništvu se je medtem kazalnik skrčil z -1,5 točke na -4,2 točke.