Alexandr Vondra je opozoril, da se čas izteka. Foto: EPA
Alexandr Vondra je opozoril, da se čas izteka. Foto: EPA

Veliko je odvisno tudi od tega, kaj bo v svojem nastopu povedal evropski komisar za širitev Olli Rehn.

Lojze Peterle pred razpravo o lanskem napredku Hrvaške
Jelko Kacin
Hrvaško je treba spodbujati, da bi napredovala, ne le zaradi nje, temveč tudi zaradi drugih držav Zahodnega Balkana, ki imajo med seboj veliko nerešenih vprašanj, je prepričan Kacin. Foto: RTV SLO
Hannes Swoboda
Poročevale evropskega parlamenta za Hrvaško Hannes Swoboda je dejal, da bo Hrvaška članica povezave najverjetneje postala januarja 2012. Foto: EPA

Podpredsednik češke vlade Alexandr Vondra je danes v Strasbourgu dejal, da je Češka pripravljena preložiti konferenco, ki je sicer napovedana za 27. marec, a le, če se bo v prihodnosti kaj premaknilo: "Z rešitvijo ne moremo odlašati v nedogled."

Vondro veseli, da se Slovenija in Hrvaška strinjata, da bosta sprejeli pobudo komisarja za širitev Ollija Rehna za mediacijo, ki jo, kot je poudaril, podpira tudi češko predsedstvo. Je pa izrazil zaskrbljenost, ker pobuda še ni obrodila sadov, kar zadeva podrobnosti glede mediacije, in opozoril, da se čas izteka in da si predsedstvo prizadeva zagotoviti konkreten napredek v pogajanjih na podlagi že opravljenega dela.

Dejal je še, da gre za proces in da češko predsedstvo pozdravlja dejstvo, da se proces nadaljuje, da se ni ustavil. Vondra je še napovedal, da se bo o reševanju mejnega spora med Hrvaško in Slovenijo danes v Strasbourgu pogovarjal tudi na kosilu s komisarjem Rehnom.

Swoboda: Hrvaška v EU šele leta 2012?
Poročevalec Evropskega parlamenta za Hrvaško Hannes Swoboda je pred razpravo o lanskem napredku Hrvaške na poti v EU dejal, da bi se lahko pristopna pogajanja ob deblokadi Slovenije končala v začetku prihodnjega leta, Hrvaška pa bi v EU lahko vstopila januarja 2012, ker je potreben tudi čas za ratifikacijo.

Mejni spor je tako zavlekel hrvaška pristopna pogajanja in če rešitve ne bo, jih bo še bolj, meni Swoboda. Sprti strani tako poziva, naj najdeta rešitev, ki bo sprejemljiva za obe strani, pri tem pa naj bi po njegovem mnenju imelo pomembno vlogo mednarodno pravo. Hkrati mora biti rešitev tudi politična, je dodal Swoboda.

Peterle: V poročilu tudi načelo pravičnosti
Evropski parlamentu sicer še oblikujejo poročilo o napredku Hrvaške, o katerem naj bi parlament glasoval v četrtek. Dve dopolnili poročilu je predlagal tudi slovenski evropski poslanec Lojze Peterle (EPP-ED/NSi). Dejal je, da se v poročilu več ne vztraja pri blejskem dogovoru med takratnim premierjem Janšo in Ivom Sanaderjem. Dogovor je sicer omenjen, a se ne vztraja pri njegovi implementaciji, zato je poročilo veliko bolj realistično, je dejal Peterle. Po novem v poročilu tudi ni več omembe Medržavnega sodišča v Haagu, vsebuje pa omembo načela pravičnosti.

Kacin: Začetek mediacije maja?
Evropski poslanec Jelko Kacin (ALDE/LDS) pa je dejal, da so se s Swobodo dogovorili, da bodo s finalizacijo končnega kompromisnega besedila počakali do konca razprave o Hrvaški. Dejal je, da je veliko odvisno tudi o tega, kaj bo povedal evropski komisar za širitev Olli Rehn.

Kacin sicer meni, da se mediacija ne bo začela pred hrvaškimi lokalnimi volitvami, ki so predvidene za maj, zato imata obe strani do takrat čas za zbližanje stališč in oblikovanje okvira za delo najverjetnejšega posrednika Marttija Ahtisaarija, kar lahko privede do končne rešitve in to bistveno prej, kot bi se to zgodilo na Meddržavnem sodišču v Haagu.

Kacin je še dodal, da je Swobodova napoved, da Hrvaške ne bo v EU-ju pred letom 2012, "hladen tuš", ki ga ni pričakoval.

T. K. /A. K. K.

Veliko je odvisno tudi od tega, kaj bo v svojem nastopu povedal evropski komisar za širitev Olli Rehn.

Lojze Peterle pred razpravo o lanskem napredku Hrvaške