Kot meni Mitja Gaspari, so kritike načrtov nove vlade za spremembo črpanja evropskih sredstev neutemljene. Foto: MMC RTV SLO
Kot meni Mitja Gaspari, so kritike načrtov nove vlade za spremembo črpanja evropskih sredstev neutemljene. Foto: MMC RTV SLO

Kot je povedal, je bilo z Evropsko komisijo oziorma s komisarko Danuto Hübner dogovorjeno, da se proces slovenskega črpanja evropskih sredstev spremeni samo pod dvema pogojema: da ni nobene upočasnitve dozdajšnjega črpanja in da obe strani z izmenjavo dokumentov ugotovita, da gre za enako varen in učinkovit proces.

"Ne gre za nikakršno spreminjanje v načelu sistema, ampak gre za to, da se vprašanje kohezijske politike in črpanja evropskih sredstev uskladi z načeli delovanja proračunskega sistema v Sloveniji," je pojasnil minister. "Evropska sredstva niso tuja sredstva, so samo dopolnilna sredstva k programom, ki jih financiramo z nacionalnimi sredstvi," je dodal.

Vsakršne kritike načrtov nove vlade za spremembo črpanja evropskih sredstev so zato po njegovem neutemeljene.

Podnebne rešitve neenakopravne
Minister je komentiral tudi najnovejše rešitve v okviru podnebno-energetskega svežnja. Kot meni, te uvajajo neenakomerno obravnavo nekaterih držav članic, med njimi tudi Slovenije. S temi rešitvami se zato naša država po njegovih besedah ne more strinjati.

Kot še ugotavlja Gaspari, so odzivi držav zelo različni, saj države, ki so bile prej nezadovoljne, zdaj dobivajo in obratno. Tako bo omenjeni sveženj, kot kaže, najtežja tema srečanja voditeljev držav in vlad članic Evropske unije v petek v Bruslju.

E. S.