Predstavnikom Evropskega parlamenta po zadnjih aferah ne more biti več do smeha. Foto: EPA
Predstavnikom Evropskega parlamenta po zadnjih aferah ne more biti več do smeha. Foto: EPA

Hella Ranner, ki v parlamentarnih klopeh predstavlja Evropsko ljudsko stranko (EPP), v domovini pa je članica domače ljudske stranke (ÖVP), se je znašla v zelo neprijetnem položaju. Avstrijski časnik Kurier, ki se sklicuje na dopisovanje med odvetnikom Rannerjeve in deželnim sodiščem v Gradcu, je razkril, da naj bi imela Rannerjeva za več sedem milijonov evrov dolgov.

Namesto službenih zadev plačevala dolgove
Odplačevala naj bi jih s svojo plačo, vdovsko pokojnino, pa tudi s 4.202 evra visokimi mesečnimi nadomestili splošnih stroškov, ki so sicer namenjena za pokrivanje stroškov za upravljanje pisarne evropske poslanke, telefonske račune, stroške potovanj in podobno. Poslanka naj bi si dolgove nakopala, ko je svetovalno podjetje, v katerem je solastnica, postalo plačilno nesposobno.

59-letna poslanka je navedbe v časniku označila za "neutemeljene in neresnične" in poudarila, da ji onemogočajo nadaljnje prizadevno delo v Evropskem parlamentu. Očitek o uporabi nadomestila splošnih stroškov za odplačevanje dolga je po njenem mnenju "absolutno smešen". Kljub temu je zapisala, da bo odstopila 31. marca.

Rannerjeva že peta
Spomnimo, gre že za drugi odstop kakšnega evropskega poslanca iz Avstrije, potem ko je prejšnji teden zaradi vpletenosti v korupcijski škandal, ki ga je razkril britanski časnik Sunday Times, odstopil poslanec Ernst Strasser. Zaradi istega škandala je odstopil tudi slovenski evroposlanec Zoran Thaler, Romun Adrian Severin pa se svojega stolčka še oklepa, saj želi oprati svoje ime. Med domnevnimi grešniki se je nekaj dni pozneje znašel še Španec Pablo Zalba Bidegain, ki prav tako še ni podal odstopne izjave.