Severin (še) vztraja na mestu evropskega poslanca. Foto: EPA
Severin (še) vztraja na mestu evropskega poslanca. Foto: EPA

Severin je predsedniku skupine Martinu Schulzu poslal pismo, v katerem je sporočil, da izstopa iz skupine. S tem se je Severin izognil izključitvi iz skupine. Severin tudi ni več član S&D-ja, so sklenili v stranki. Odločitev je začela veljati nemudoma. Socialisti so Severina pozvali, naj odstopi z mesta evropskega poslanca, kot sta to že storila nekdanji slovenski zunanji minister Zoran Thaler in Avstrijec Ernst Strasser, in vrne mandat romunski Socialdemokratski stranki (PSD), katere član je.

O odločitvi glede izključitve Severina bodo v skupini evropskih socialistov, ki šteje 185 članov, glasovali v sredo.

"Neodvisno od izsledkov preiskave, ki bo potekala v Evropskem parlamentu ali kje drugje, je bil Severin na visokih položajih v svoji državi kot tudi na mednarodni ravni in zelo dobro ve, kaj pomeni politična ter moralna odgovornost," je dejal Schulz, ki upa, da bo Severin zapustil Evropski parlament in s tem preprečil nadaljnjo škodo tej ustanovi.

Trojica krivdo zavrača
Novinarji tednika Sunday Times so pred časom pod krinko lobistov več evropskim poslancem ponudili 100.000 evrov, če bi v Evropskem parlamentu predlagali določena dopolnila s področja bančništva. Strasser, Thaler in Severin naj bi po navedbah časnika ponudbo sprejeli. Strasser in Thaler sta že odstopila z mesta evropskega poslanca, Severin pa za zdaj to možnost zavrača. Vsi trije očitana dejanja odločno zavračajo.

"Zvit" Strasser trdil, da je lobist
Jonathan Calvert
, vodja skupine raziskovalnih novinarjev Sunday Timesa, je za avstrijske medije zavrnil trditve Strasserja, da je ponudbo lobistov sprejel le na videz, da bi zbral potrebne dokaze. Gre za "popoln nesmisel", je menil Calvert, ki je avstrijskega poslanca označil za "zvitega". Povedal je, da sta se s kolegico Clare Newell s Strasserjem sestajala po različnih hotelih in restavracijah v Bruslju, Strasbourgu in Londonu približno šestkrat.

"Večkrat smo ga vprašali, ali bi za nas podprl zakonske spremembe, in on je odgovoril: 'Seveda!'," je za Salzburger Nachrichten dejal Calvert. Strasser naj bi celo večkrat zatrdil, da je lobist. Menil je, da je delo evropskega poslanca in lobista zelo dobro združljivo, delo v parlamentu pa mu odpira številna vrata, je še povedal Calvert.