Zofija Mazej Kukovič bo kmalu tudi dejansko postala osma evropska poslanka iz Slovenije v trenutnem sklicu Evropskega parlamenta. Foto: eu2008.si
Zofija Mazej Kukovič bo kmalu tudi dejansko postala osma evropska poslanka iz Slovenije v trenutnem sklicu Evropskega parlamenta. Foto: eu2008.si

Zdaj morajo te spremembe ratificirati države članice. Med temi poslanci je tudi Zofija Mazej Kukovič (EP/SDS), ki bo zasedla osmi slovenski sedež v Evropskem parlamentu.

Evropski parlament pričakuje, da se bo proces ratifikacije teh sprememb v parlamentih držav članic Unije končal v najkrajšem mogočem času, je po medvladni konferenci, ki je potekala v sredo na ravni stalnih predstavnikov držav članic pri EU-ju, poudaril evropski poslanec Inigo Mendez de Vigo, parlamentarni poročevalec za to vprašanje.

Po l. 2014 v parlamentu 751 poslancev
Lizbonska pogodba predvideva več evropskih poslancev, kot jih je bilo izvoljenih na zadnjih evropskih volitvah junija lani, izvedenih v skladu s tedanjo Pogodbo iz Nice, a šele v naslednjem mandatu Evropskega parlamenta. V skladu s staro pogodbo je bilo izvoljenih 736 poslancev, nova pa jih predvideva 751. Začasno bo do konca mandata EP štel 754 poslancev, saj bodo mandat lahko dokončali trije poslanci Nemčije, kateri se bo leta 2014 poslanska kvota zmanjšala z 99 na 96.

12 držav z dodatnimi sedeži
Dodatne sedeže z Lizbonsko pogodbo dobi dvanajst držav članic EU-ja. Španija dobi štiri, Avstrija, Francija in Švedska po dva, Slovenija, Bolgarija, Italija, Latvija, Malta, Nizozemska, Poljska in Velika Britanija pa po enega.