Ashtonova je med ponedeljkovim obiskom na Brdu pri Kranju premierju Borutu Pahorju izrazila podporu pri organizaciji konference o Zahodnem Balkanu, ki jo organizira skupaj s hrvaško premierko Jadransko Kosor. Foto: Reuters
Ashtonova je med ponedeljkovim obiskom na Brdu pri Kranju premierju Borutu Pahorju izrazila podporu pri organizaciji konference o Zahodnem Balkanu, ki jo organizira skupaj s hrvaško premierko Jadransko Kosor. Foto: Reuters

v Sarajevu. Pot bo nadaljevali v Srbiji in na Kosovu.

"Ostajamo zavezani evropski perspektivi za celotno regijo. Toda stabilizacija in napredek proti EU-ju sta predvsem odgovornost držav v regiji. Evropska vrata so odprta za celotno regijo, ko bodo države izpolnile pogoje za članstvo," je v izjavi za javnosti poudarila Ashtonova.

Ashtonova: BiH s premajhnim dialogom tvega zaostalost
V Sarajevu se bo sestala s celotnim političnim vrhom, ki ga sestavljajo predstavniki hrvaške, bošnjaške in srbske etnije, ter s predstavnikom mednarodne skupnosti v BiH-u Valentinom Inzkom, ki je tudi predstavnik EU-ja v tej državi. Kot opozarja Ashtonova, je BiH trenutno "na pomembnem križišču na svojem političnem razvoju". Hkrati je državo pozvala, da nadaljuje na svoji poti k evroatlantskim integracijam.

Visoka zunanja predstavnica EU-ja je v izjavi za javnosti še opozorila, da je bilo leto 2009 sicer pozitivno za celotno regijo, vendar pa je položaj v BiH-u skrb vzbujajoč. Pri tem je opozorila, da BiH s premajhnim političnim dialogom tvega, da bo zaostal za celotno regijo.

Ukinitev vizumov do zgodnje pomladi
Ashtonova v BiH prihaja dan po obisku delegacije Evropskega parlamenta, ki je na dvodnevnem medparlamentarnem srečanju s poslanci iz BiH-a pozvala BiH k nadaljevanju prizadevanj za liberalizacijo vizumskega režima. Evropski poslanci pričakujejo oceno in predlog za ukinitev vizumov najpozneje do zgodnje pomladi.

Dodik: Stanje v BiH-u ni tako slabo

Kot je poročala bosanska tiskovna agencija Fena, se bo z Ashtonovo sestal tudi premier Republike srbske Milorad Dodik. Ta je za agencijo dejal, da bo visoko predstavnico seznanil z nekaterimi dejstvi. Med njimi tudi s tem, da je "laž, da se Republika srbska pripravlja na odcepitev, in da stanje v BiH-u ni tako slabo, kot ji je bilo predstavljeno".