Ukrajinski vojaki z zahodno vojaško opremo. Foto: Reuters
Ukrajinski vojaki z zahodno vojaško opremo. Foto: Reuters

Gre za del načrta, v skladu s katerim namerava EU Ukrajini dobaviti milijon topniških izstrelkov v enem letu.

Iz instrumenta EPF, v katerega sredstva prispevajo države članice, bo mogoče sofinancirati dobavo topniških izstrelkov kalibra 155 milimetrov in raket, ki jih bodo članice naročile pri podjetjih s sedežem in proizvodnjo v EU-ju ali na Norveškem. Njihove dobavne verige lahko vključujejo tudi podjetja, ki imajo sedež ali proizvodnjo zunaj EU-ja oziroma Norveške, so zapisali na Svetu EU-ja.

Sofinanciranje stroškov dobave pa bo mogoče tudi za strelivo in rakete, ki so bili v večjem delu proizvedeni v EU-ju ali na Norveškem, vključno s končnim sestavljanjem. Iz instrumenta bodo članice prejele povrnjenih okoli 50 odstotkov vrednosti stroškov dobave.

Pogodba o naročilu bo morala biti sklenjena pred 30. septembrom letos v okviru skupnega naročila več članic ali pa projekta za skupno naročanje pod vodstvom Evropske obrambne agencije (EDA). Temu projektu se je doslej pridružilo 23 članic EU-ja in Norveška, Slovenija naj bi se kmalu.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Današnja odločitev je nov velik korak k dobavi več streliva Ukrajini. Ukrajinske oborožene sile potrebujejo velike količine streliva, da bi branile prebivalce in ozemlje Ukrajine. Potrebujejo ga hitro," je ob tem povedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell.

Tretji steber: Okrepitev zmogljivosti za proizvodnjo streliva v EU-ju

Skupno naročanje streliva je sicer drugi steber načrta za nadaljnje dobave streliva Ukrajini, o katerem so se članice dogovorile 20. marca. Prvi steber načrta, v okviru katerega namerava EU Ukrajini v enem letu dobaviti milijon topniških izstrelkov, medtem obsega dobave iz obstoječih zalog. Tudi za sofinanciranje tega je na voljo milijarda evrov iz EPF-ja.

Podporo za prvi steber so članice potrdile sredi aprila, pri podpori za skupno naročanje pa se je bolj zapletlo. Francija je namreč zahtevala, da bi bili vsi sestavni deli proizvedeni v EU-ju ali na Norveškem, a je očitno na koncu popustila.

Tretji steber načrta medtem obsega okrepitev zmogljivosti za proizvodnjo streliva v EU-ju. Evropska komisija je v sredo predstavila temu namenjen predlog, ki predvideva 500 milijonov evrov za spodbujanje proizvodnje.