Ukrajina si želi več streliva. Foto: Reuters
Ukrajina si želi več streliva. Foto: Reuters
Thierry Breton. Foto: EPA
Thierry Breton. Foto: EPA

Države članice so se namreč dogovorile, da bodo Ukrajini v dvanajstih mesecih dobavile milijon topniških izstrelkov. Najprej iz lastnih zalog, nato pa prek skupnega naročanja. Za to bo Evropska unija namenila dve milijardi evrov iz Evropskega mirovnega sklada. Bruselj je danes (sreda) predstavil še tretjo točko dogovora: krepitev proizvodnih zmogljivosti evropske obrambne vojaške industrije.

Evropa je namreč, kot je na tiskovni konferenci poudaril evropski komisar za notranji trg Thierry Breton, prva pri dobavljanju vojaške opreme, predvsem topništva in tankov, Ukrajini. "Zdaj pa imamo težave pri dobavi streliva in raket, zaradi konflikta je evropska obrambna industrija pod pritiskom, proizvesti moramo več, da izpolnimo svoje zaveze Ukrajini in da napolnimo svoje zaloge," je povedal.

Sorodna novica Slovenija bo sodelovala pri skupnem naročanju streliva za Ukrajino

Po predlogu Evropske komisije bi pospešili predvsem proizvodnjo in dobavo topniških izstrelkov, izstrelkov zemlja-zemlja in raket.

Z evropskim denarjem bi financirali čezmejna industrijska partnerstva in javno-zasebne projekte, podjetjem pa bi omogočili lažji dostop do finančnih sredstev.

500 milijonov evrov, ki bi bili na razpolago do sredine leta 2025, bi po predlogu Evropske komisije preusmerili iz različnih evropskih skladov, skupaj s prispevki držav pa bi bilo za krepitev evropskih obrambnih zmogljivosti po besedah predsednice Evropske komisije Ursule Von der Leyen na voljo več kot milijarda evrov.

EU želi okrepiti obrambno industrijo

Dogovorjeni pogoji sofinanciranja

Članice so medtem danes dosegle dogovor o pogojih sofinanciranja skupnega naročanja topniškega streliva za Ukrajino iz evropskega mirovnega instrumenta (EPF) v višini milijarde evrov, je na Twitterju sporočilo švedsko predsedstvo Svetu EU-ja. Zdaj ga morajo še uradno potrditi po pisnem postopku, po katerem bo tudi znanih več podrobnosti o končnem dogovoru, piše Slovenska tiskovna agencija.

To je drugi steber zgoraj omenjenega načrta za dobavo milijona topniških izstrelkov Ukrajini, v okviru prvega je milijarda evrov iz EPF namenjena za sofinanciranje dobav streliva iz lastnih zalog.