Kaja Kallas se pripravlja na novo vlogo. Foto: Reuters
Kaja Kallas se pripravlja na novo vlogo. Foto: Reuters

"To je bilo zelo težko obdobje. Začela sem, ko je bila kriza covida-19 na vrhuncu, in verjetno sem bila edina na premierskem položaju, ki je takoj po prisegi odšla na sejo vlade in začela sprejemati odločitve," je v opisu svojega mandata za estonski javni radio dejala Kallas, ki položaj premierke zaseda od leta 2021.

Sorodna novica Kaja Kallas – je lahko vodja diplomacije EU-ja zagrizena nasprotnica Rusije?

Kallas je estonskemu predsedniku Alaru Karisu podala odstopno izjavo, na položaju premierke pa namerava ostati, dokler ne bo prisegla nova vlada. Prav tako naj bi še letos odstopila kot predsednica Estonske reformne stranke.

Njen odstop v skladu z estonsko ustavo pomeni tudi odstop celotne vlade. Karis je ob tem napovedal, da se namerava sestati z vsemi parlamentarnimi strankami, nato pa bo podelil mandat za sestavo nove vlade.

Dozdajšnja koalicija, ki jo sestavljajo Estonska reformna stranka, socialdemokrati in liberalna stranka Estonija 200, medtem že intenzivno razpravlja o oblikovanju nove vlade. Reformna stranka je konec junija za naslednika Kallas predlagala okoljskega ministra Kristena Michala. Nova vlada bi lahko prisegla že avgusta.

Kallas je sicer znana po ostri kritiki Rusije, njene agresije proti Ukrajini in ruskih ekspanzionističnih ciljev.