Foto:
Foto:
Luksemburški premier Jean-Claude Juncker in hrvaški kolega Ivo Sanader nimata enotnih mnenj o začetku pogajanj.

Novega datuma še ne bodo določili, saj je to odvisno od hrvaškega sodelovanja s Haagom. V Zagreb pa želijo poslati jasno sporočilo, da ne gre za blokado in da je EU pripravljen začeti pogovore takoj, ko bo Hrvaška izpolnila pogoje.

Sanader še vedno pričakuje pogajanja
Hrvaški premier Ivo Sanader pa je povedal, da pričakuje začetek pristopnih pogajanj 17. marca, ker si po njegovem Hrvaška to zasluži. Kot je priznal v pogovoru za zagrebški Vjesnik, je EU glede začetka pogajanj razdeljen, vendar je podpora članic Unije iz hrvaškega sosedstva, med njimi tudi Slovenije, še posebej dragocena. Te države po njegovem namreč bolje poznajo razmere na Hrvaškem od drugih.

Glede sodelovanja s haaškim sodiščem je hrvaški premier dejal, da je zdaj vprašanje, kdo bo ocenil, ali Hrvaška dela vse, kar je potrebno. Odločitev bodo v sredo sprejeli zunanji ministri EU-ja, po pričakovanjih pa bo negativna.

Premoženje Gotovine zamrznjeno
Glavni hrvaški državni tožilec pa je potrdil, da so na Hrvaškem zamrznili premoženje nekdanjega generala Anteja Gotovine, čigar neizročitev haaškemu sodišču je glavna ovira približevanju Hrvaške EU-ju. V prihodnjih dneh bodo to odločitev vpisali tudi v zemljiško knjigo.

V Bruslju pa so se že odzvali na odločitev o zamrznitvi premoženja pobeglega generala. Luksemburško predsedstvo je dejalo, da je to sicer pomemben, a nezadosten korak hrvaških oblasti k polnemu sodelovanju s haaškim sodiščem.